НОВИНИ

5 пъти над нормите е замърсяването на въздуха в София за последната седмица

Отново опасно мръсен въздух. Най-тежко е положението в София. Пет пъти над нормите е замърсяването на въздуха в столицата през последната седмица, съобщи за "По света и у нас" директорът на дирекцията за "мониторинг и оценка на околната среда" Валери Серафимов. Прогнозата за ранно информиране за мръсен въздух публикувана на сайта на Столичната община не е отразила високите нива на замърсяване, признаха от института по метеорология към БАН. От там обясниха неточностите с 20%-ната възможност за неточност при прогнозиране.

bnt avatar logo
от БНТ
17:51, 09.01.2018
Чете се за: 00:28 мин.
У нас

От Столичната община предстои да разгледат и одобрят мерките за намаляване на вредните емисии във въздуха следващия вторник. Според кмета Фандъкова замърсяването се дължи и на климатичните условия, но най-вече на отпооляването с твърдо гориво.

Йорданка Фандъкова - кмет на София - Аз бих искала много по-бързо столичният общински съвет да разгледа краткосрочните мерки, които предложих, които биха ни позволили в такива именно дни с това превишение, което казах да бъде пуснат т.нар. зелен билет, за да може хората да се възползват от по-евтин градски транспорт, а при чувствителни превишения, каквито има в Скопие днес, да може и ние да пускаме безплатен транспорт. По наше настояване министерството на околната среда и водите разработва и имаме уверение, че вече се подготвят стандартите на горива, така че на пазара да не се пускат горива с повишено съдържание на пепел, на сяра, въглища и.т.н.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обучават медици със симулатори за очна хирургия във Варна
Обучават медици със симулатори за очна хирургия във Варна
Петър Христов е бил разстрелян с картечен пистолет
Петър Христов е бил разстрелян с картечен пистолет