НОВИНИ

50 години курортен комплекс Албена

Знаете ли кое е общото между кубинския ръководител Фидел Кастро и режисьора Никита Михалков, между корейския комунистически лидер Ким Ир Сен и бившия президент на Австрия Бруно Крайски? Всички те са почивали в Албена! На 24 август емблематичният курорт навършва половин век.

години курортен комплекс албена
bnt avatar logo
от БНТ
11:30, 24.08.2019
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

В средата на 60-те години на миналия век местността Фиш-Фиш на юг от Балчик е известна предимно с това, че е убежище за безброй змии. Министерският съвет обаче е решил там да бъде изграден най-модерният в страната курортен комплекс - заради широката пясъчна ивица и екзотичната растителност. Името Албена е избрано не само като реверанс към Йордан Йовков, но и за да бъде красотата основното понятие, с което туристите свързват курорта.

За първи път съм тук.
Всичко е чудесно - морето, природата, плажът и слънцето. Прекрасно е!

Дори в разгара на безконтролното презастрояване, тук нови хотели израстват само на мястото на разрушените остарели.

Димитър Тачев, заместник-директор „Маркетинг и продажби": Ние имаме стратегия. Това да съхраняваме природата, да не презастрояваме Албена, това да пазим плажа и инфраструктурата добре поддържани.

Оказва се, че тази устойчивост привлича особено много младите семейства.

Чудесни възможности за забавления на децата край басейна, така имаме време и за себе си. Това е важно - когато те се занимават добре, нашата отпуска вече се е получила.

В наши дни Албена разполага с 33 хотела, 4 СПА комплекса, конферентни и спортни зали, способни да отговорят на всякакви интереси и тенденции в туризма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп наложи нови мита върху китайски стоки
Тръмп наложи нови мита върху китайски стоки
Протестиращи поискаха повече усилия срещу пожарите в Бразилия
Протестиращи поискаха повече усилия срещу пожарите в Бразилия