НОВИНИ

50 години от старта на "Аполо 11" към Луната

Днес се навършват 50 години от старта на американския космически кораб "Аполо 11", останал в историята с първото стъпване на човек на Луната. НАСА организира редица инициативи за годишнината. Те започват днес и ще продължат 8 дни - по една за всеки ден от прочутата мисия.

Фани Аронова
от Фани Аронова
21:10, 16.07.2019
Чете се за: 00:42 мин.
Още

На 16 юли 1969 г. в 9ч. и 32 мин. местно време или 13,32ч по Гринуич мисията "Аполо 11" стартира от космическия център "Кенеди" в Кейп Канаверал.

В същия час днес, на историческата стартова площадка 39А, се върна един от екипажа - 88-годишният Майкъл Колинс. Той остава в капсулата за връщане на Земята, докато Бъз Олдрин и Нийл Армстронг кацат на Луната.

Майкъл Колинс, астронавт от "Аполо 11": Това беше сериозна мисия. Усещахме голяма тежест върху плещите си. Знаехме, че всички ще ни гледат и искахме да дадем всичко от себе си.

Бъз Олдрин сега е на 89 години.

Нийл Армстронг напусна този свят. Помним го като първият човек, стъпил на Луната и изрекъл знаменателните думи: "Това е една малка крачка за човека - голям скок за човечеството".

Реставрираният скафандър на Армстронг беше изложен в Националният музей на авиацията и космоса, който е част от Смитсоновия институт във Вашингтон.

Майк Пенс, вицепрезидент на САЩ: За мен е чест да представя важна реликва от това, което президентът Кенеди е нарекъл най-опасното приключение, в което човечеството някога се е впускало.

В космическия център в Хънтсвил, Алабама отбелязаха годишнината от старта на ракетата Сатурн V с пускане на 5000 модела на ракети. Това е и опит за подобряване на световен рекорд.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Петков: Отмяната на машинното гласуване е зловредна стъпка
Румен Петков: Отмяната на машинното гласуване е зловредна стъпка
Български ученици се завърнаха с медали от международна олимпиада в Якутия
Български ученици се завърнаха с медали от международна олимпиада в Якутия