НОВИНИ

50 млн. лв. са нужни за ремонта на военните хеликоптери за следващите 2 години

Все още не е разпитан единствения оцелял от катастрофата на вертолета МИ-17 заради тежкото му състояние, съобщи военният министър Красимир Каракачанов пред парламентарната комисия по отбрана. Той обясни, че прокуратурата продължава да работи по две версии - човешка грешка или техническа неизправност. Според разчетите на военното ведомство, за ремонта на хеликоптерите в армията ще са нужни 50 млн. лв. през следващите 2 години. Каракачанов зяви още, че е обсъдил с вицепремиера Томислав Дончев законови промени, предвиждащи договорите за ремонт и поддръжка на военна и отбранителна техника да не минават като обществени поръчки.

Николай Минков
от Николай Минков / БТА
17:20, 21.06.2018
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е запознал правителството с разчет за средствата, които са необходими, за ремонтиране на вертолетите, които са на земята.

Каракачанов, който отговори днес на актуални въпроси в ресорната парламентарна комисия, е запознал и с предложения за промени в Закона за обществените поръчки, с които да се елиминира възможността фирми с дейности, нямащи нищо общо с отбраната, да обжалват обществени поръчки по ремонт на бойна техника.

Военният министър обясни пред журналисти, че вчера след заседанието на Министерския съвет е участвал в работна среща с вицепремиера Томислав Дончев и с финансовия министър Владислав Горанов, с които е обсъдил двата въпроса.
По думите му за възстановяване на летателната годност на част от наличната вертолетна техника на бойната ни авиация са необходими малко над 50 млн. лева.

;

Каракачанов посочи, че предложенията за промени в ЗОП трябва да се съгласуват с Агенцията по обществените поръчки. Той уточни, че става въпрос единствено за поръчките, свързани с ремонт и поддръжка на бойната техника.

Красимир Каракачанов, министър на отбраната: Когато става въпрос за бойна техника и когато заводите за ремонт са собственост на Министерството на отбраната, за каква обществена поръчка говорим и защо да даваме възможност на фирми, които нито са заинтересовани, нито могат да изпълнят подобни неща да могат да обжалват.

В отговор на въпрос Каракачанов потвърди, че в момента няма нито един изправен Ми-17, защото по думите му не може да се разчитат средства само за планов ремонт на една машина годишно. Трябва да се отделят средства за повече вертолети, никой не е предполагал, че ще се случи подобна катастрофа, посочи министърът.

;

По думите му в случаи на пожари могат да бъдат използвани и вертолети "Кугър", но много по-неефективно, защото могат да носят само малко над 1 тон вода, за разлика от 3 тона при Ми-17. Можем да се обърнем към някои частни фирми в България, които имат подобни вертолети, както и към наши съседи и партньори, посочи министърът.

Каракачанов посочи, че не е коректно да коментира възможните причини за инцидента с вертолета Ми-17, при който загинаха двама пилоти, преди да са се произнесли компетентните органи.

Все пак той добави, че не е съвсем убеден дали причината е в опашния винт на машината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съпругата на израелския премиер Нетаняху  е обвинена в измама
Съпругата на израелския премиер Нетаняху е обвинена в измама
Юнкер: Митата на САЩ срещу ЕС  противоречат на цялата логика и история
Юнкер: Митата на САЩ срещу ЕС противоречат на цялата логика и история