COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

500 години след смъртта си Леонардо да Винчи продължава да вдъхновява

Светът днес почита паметта на един от най-големите гении в историята. Преди пет века от този свят си отива Леонардо да Винчи. Той завещава внушителни картини и изобретения, които продължават да вдъхновяват 500 години след неговата смърт и дори подобряват отношенията между държавите.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
19:20, 02.05.2019
Чете се за: 00:35 мин.
Животът

Искал да полети като птиците, да промени руслото на реките, да разбере как е устроена клапата на човешкото сърце. Занимавал се е с живопис, с инженерни науки, с астрономия, с ботаника..., за да разбере как е устроен светът.

Изследователите на Леонардо твърдят, че тайната на гениалността му е в неговата любознателност. Детското любопитство никога не напуска Леонардо и до края на живота си той се опитва да разгадае кодовете на Вселената.

Така и не успява да създаде летателна машина, задвижвана от човек. Но оставя чертежи, които последователите му реализират.


;
Катрин Симон Марион, директор на замъка Кло-Люсе в Амбоаз: Леонардо е повече от човек с огромни знания, който умеел да наблюдава, да създава, да си представя, понякога да мечтае, и разбира се да прави грешки. Феноменалното е, че след 500 години той продължава да звучи модерно.;

А изкуството му не спира да преодолява граници. Дори дипломатически. След месеци на размяна на остри реплики президентите на Франция и Италия участваха в обща церемония за Леонардо. Паметта на италианския гений беше почетена във френския град Амбоаз, където той прекарал последните години от живота си.

Топ 24
Най-четени
Джъстин Бийбър би рекорд на Елвис Пресли
Джъстин Бийбър би рекорд на Елвис Пресли
Сателитният канал на БНТ навърши 20 години
Сателитният канал на БНТ навърши 20 години