НОВИНИ

500 години след смъртта си Леонардо да Винчи продължава да вдъхновява

Светът днес почита паметта на един от най-големите гении в историята. Преди пет века от този свят си отива Леонардо да Винчи. Той завещава внушителни картини и изобретения, които продължават да вдъхновяват 500 години след неговата смърт и дори подобряват отношенията между държавите.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
19:20, 02.05.2019
Чете се за: 00:35 мин.
Още

Искал да полети като птиците, да промени руслото на реките, да разбере как е устроена клапата на човешкото сърце. Занимавал се е с живопис, с инженерни науки, с астрономия, с ботаника..., за да разбере как е устроен светът.

Изследователите на Леонардо твърдят, че тайната на гениалността му е в неговата любознателност. Детското любопитство никога не напуска Леонардо и до края на живота си той се опитва да разгадае кодовете на Вселената.

Така и не успява да създаде летателна машина, задвижвана от човек. Но оставя чертежи, които последователите му реализират.


;
Катрин Симон Марион, директор на замъка Кло-Люсе в Амбоаз: Леонардо е повече от човек с огромни знания, който умеел да наблюдава, да създава, да си представя, понякога да мечтае, и разбира се да прави грешки. Феноменалното е, че след 500 години той продължава да звучи модерно.



;

А изкуството му не спира да преодолява граници. Дори дипломатически. След месеци на размяна на остри реплики президентите на Франция и Италия участваха в обща церемония за Леонардо. Паметта на италианския гений беше почетена във френския град Амбоаз, където той прекарал последните години от живота си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джулиан Асандж отказва да бъде екстрадиран в САЩ
Джулиан Асандж отказва да бъде екстрадиран в САЩ
От 7 май можем да избираме методиката за изчисляване на пенсиите
От 7 май можем да избираме методиката за изчисляване на пенсиите