НОВИНИ

5000 лв. парична гаранция за шофьорката, обвинена за трагедията на АМ "Тракия"

5000 лв. парична гаранция постанови Апелативният съд в София за 29-годишната шофьорка Цвета Таскова, която причини тежката катастрофа с пътнически автобус на АМ „Тракия". Преди седмица Софийският окръжен съд постанови постоянен арест за жената. При инцидента на 13 април загинаха шестима души, а над 20 бяха ранени. Какви са мотивите на магистратите за по-леката мярка?Вижте прякото включване от Съдебната палата на Цвета Младенова.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
11:39, 24.04.2018
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Мотивът за изменението на мярката "задържане под стража" в по-леката "парична гаранция" е това, че съдът прецени, че процесуалните действия по разследването ще отнемат повече време, отколкото двумесечният срок за задържане под стража, какъвто беше наложен на Цвета Таскова.

Дори в съдебна зала нейният адвокат Николай Кокинов изрази предположения, че до 12 месеца ще траят тези процесуални действия по разследването предвид многото пострадали и тежката експертиза, която трябва да бъде направена. Освен това беше преценено, че Таскова няма противообществени прояви. Тя беше определена от съда като порядъчен гражданин, който досега е спазвал законите.

Магистратите отчетоха, че тя вече е понесла административното си наказание за шофиране след употреба на алкохол през 2009 г. От тогава е минало много време, през което тя е била изряден шофьор. Беше преценено още, че тя няма опасност да се укрие. Фактите, които бяха изтъкнати на първа инстанция, че работейки в сферата на туризма, тя прекарва лятото като работи в Гърция, не бяха уважени този път от съда, защото тя всъщност няма опасност да избяга в Гърция, тъй като това е нейната рутинна работа.

В съдебна зала станаха известни и някои факти около разследването, които бяха споделени от прокурора. А именно - разпитът на спътника на Цвета Таскова, който е заявил, че по време на катастрофата тя е държала волана с двете си ръце. Не се е пресягала да намалява радиото. Също така не са се натъкнали на някакви препятствия или дупки по пътя. Въпреки това автомобилът е лъкатушел и както е казал свидетелят, цитиран от прокурора - автомобилът е ударил автобуса в предната лява гума, като по този начин вероятно е причинил това автобусът да загуби контрол.

Още на първа инстанция, когато беше гледана мярката за неотклонение на Цвета Таскова, ви разказахме за тази хипотеза на експерти, че всъщност така може да бъде блокиран волана на водача, автобусът да завие вдясно и да се прекатури в канавката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фирми по озеленяването сами обучават служители поради липса на подготвени кадри
Фирми по озеленяването сами обучават служители поради липса на подготвени кадри
Спецакция в ДАИ-Благоевград: Арестувани са над 10 служители за корупция
Спецакция в ДАИ-Благоевград: Арестувани са над 10 служители за корупция