НОВИНИ

512 000 руски туристи са посетили България през 2018 г.

Туристическият бизнес у нас разчита на двустранна политическа подкрепа от най-високо ниво за привличане на руски туристи в България .Данни на Министерството на туризма сочат, че ранните записвания на руските туристи тази година са намалели с 25%.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:11, 04.03.2019
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

През миналата година 512 000 руски туристи са посетили България, което ги поставя на шесто място сред чужденците.

Всяка година губим средно по 30 хиляди туристи от Русия.

проф. Стоян Маринов - Варненска туристическа камара: Основната причина е силната конкуренция на Турция и Египет. Руските туристи се преориентираха към тези дестинации заради изключително изгодните оферти.

Причина за отлива са тежките визови процедури за руските граждани.

;

И проблемът не е в цената на визата.

доц. Румен Драганов, Национален борд по туризъм: Крайно време е руснаците да получат многократна виза за Европа, каквато е практиката за много други страни, така че да облекчим туризма. Това трябва да са визи за период от 10 години.

И от българо-руската търговско промишлена палата подкрепят предложението за многократни туристически визи. Или поне за тези, които често идват в България. По данни на камарата това са до 50% от руските туристи.

;

Проблем са и транспортните връзки - само две компании летят целогодишно.

В един от най-големите ни ски курорти в момента почти няма руски туристи, защото няма директни полети до Пловдив.

Мариян Беляков - изпълнителен директор на Пампорово АД: Необходимо е според нас да се намери начин да бъдат стимулирани всички руски фирми, да се създадат нови руски програми с кацания на летище Пловдив и летище София, що касае ски туризма, като това при всички положения изисква огромната намеса на държавата. Ако това се направи, бумът на руски туристи може да бъде 200-300, ако не и 500%.

Туристическият бизнес иска и възстановяване на пътуванията на русначета за детски лагери у нас. В много наши черноморски курорти има изградени големи детски комплекси, някои от които сега стоят празни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хуан Гуайдо се завърна във Венецуела
Хуан Гуайдо се завърна във Венецуела
Медведев и Борисов обсъдиха газовия хъб „Балкан“ и АЕЦ „Белене“
Медведев и Борисов обсъдиха газовия хъб „Балкан“ и АЕЦ „Белене“