52-ма арестувани след масовите сбивания в събота и неделя в карловското село Розино заради дългогодишна вражда между два ромски клана. До момента има образувани три досъдебни производства - две за хулиганство и едно за незаконно притежание на оръжие. В селото днес няма напрежение, но засиленото полицейско присъствие остава.

Розино, Карлово

Хората в ромската махала на Розино са уплашени след погрома върху къщите и масовия бой. Някои от ромите вече са се изселили от махалата.

Радка Иванова: Децата ми избягаха, двата ми сина стреляни с пушка, единият ми син опериран в Пловдив в болницата с жена си, другият син с болести стрелян и го няма. Плашат ме, не ме пускат тука да живея.

Шефът на Областната дирекция на полицията в Пловдив обясни, че става въпрос за дългогодишна вражда между два ромски рода - Сребреви и Ескендерови. По думите му, засега в селото ще бъде създадена приемна, за да се гарантира постоянно полицейско присъствие.

Старши комисар Атанас Илков, директор на ОД на МВР-Пловдив: Имаме уверението на кмета на община Карлово, че тази седмица ще бъдат гласувани средства от общинския бюджет, за да изградим полицейска приемна в ромската махала в село Розино.

От Районна прокуратура Карлово казаха, че задържаните са на различна възраст и сред тях има криминално проявени.

Димитрина Шекерева, административен ръководител на Районна прокуратура - Карлово: До момента са извършени 14 огледа и три претърсвания и изземвания, при които са били иззети огнестрелни оръжия, боеприпаси.

Работата на полицията и прокуратурата продължава, за да се установи дали има и други съпричастни към тези престъпления.