НОВИНИ

550 години от връщането на мощите на Свети Иван Рилски в Рилския манастир

В Рилския манастир отбелязват 550 години от връщането на мощите на Свети Иван Рилски от старопрестолния град Търново в Светата обител. Паметното събитие става през 1 469 г. За празника пристигат много вярващи и поклонници от страната и чужбина, някои от тях са дошли в манастира преди дни. Вижте повече от прякото включване на Десислава Малинова.

bnt avatar logo
от Десислава Малинова
12:42, 01.07.2019
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

От сутринта манастирският храм беше изпълнен с миряни, дошли, за да се поклонят пред нетленните мощи на преподобния Йоан. В множеството чудеса, които светецът извършва, вярващите виждат упование. Той е техен покровител и застъпник пред бога.

Дара Димитрова: Тук поне е запазена духовността ни. И мисля, че тук все още го има духа на Иван Рилски, който помага на всички хора".
епископ Евлогий, игумен на Рилския манастир: И наистина през тези 550 години, до ден днешен, мощите на светеца са извор на благодат, на вдъхновение, на надежда.

Света божествена литургия беше отслужена за празника, посветен на връщането на нетленните мощи на небесния покровител на българския народ.

Неврокопски митрополит Серафим: Присъствието на неговите свети мощи е видимият израз на неговото неизменно присъствие с неговия народ, който той обича, за който се моли на Бога и с чиято подкрепа всъщност ние успяваме да съществуваме като народ и държава.

Първият по рода си национален поклоннически поход „Светият път" тръгна днес от Велико Търново, за да се извърви пътя на пренасяне мощите на Св. Йоан Рилски до Рилската Света обител, както през 1469 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националното музикално училище на 115 години
Националното музикално училище на 115 години
Меломани посрещнаха Джулай морнинг с Джон Лоутън край Тутракан
Меломани посрещнаха Джулай морнинг с Джон Лоутън край Тутракан