COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Носорози в Струмяни и работата на доц. Николай Спасов

Достатъчно е мъничко да кривнеш от Е-79, за дапопаднеш в изгубения свят на Конан Дойл. Особено след като осъзнаеш, че този гранд струмянски каньон е осеян не с бели камъчета, а с кости на жирафи, антилопи, носорози, мастодонти и саблезъби тигри. Не населяват приказката на археолога, която започва така - Имало едно време преди 8 млн години ...

Мария Чернева
от Мария Чернева
13:19, 17.04.2011
Чете се за: 01:58 мин.
Животът

Достатъчно е мъничко да кривнеш от Е-79, за дапопаднеш в изгубения свят на Конан Дойл. Особено след като осъзнаеш, че този гранд струмянски каньон е осеян не с бели камъчета, а с кости на жирафи, антилопи, носорози, мастодонти и саблезъби тигри. Не населяват приказката на археолога, която започва така - Имало едно време преди 8 млн години ...доц. Николай Спасов - директор на Националният природо-научен музей, БАН:
- Преди 8 млн години , тук е текла река. Можем да е наречем Палеострума. Тя е била много по-мощна при едни условия близки до днешните тропически, саванни. Костите са на животни, които са идвали на водопой и на животни, които са живели около реката и които са умирали по различни причини. Намирали сме кости на животни които са глозгани от хищници. Значи те са умрели може би убити от тях . А след това водите са ги поемали и са ги захвърляли по завоите, по страниците на реката. По тези земи са живеели и саблезъбите тигри Махрейродусите, които са били с големина на лъв. С много големи горни кучешки зъби. Всъщност се смята че днешната саванна африканска фауна, по произход е от тук от тези земи. От балканите до Иран и Афганистан ландшафтите и природната обстановка фауната е била почти една и съща. Но всичко това тръгна именно от търсенето на човекоподобните маймуни. Защототакивабяха намерени съвсем наблизо в Северна Гърция на около 90-100 км от тук.Кости от Струмяни вече попълват колекцията на прородо-научния музей . Като първата голяма находка е толкова голяма, колкото може да е голям един носорог. Прилича на днешния бял африкански, но менюто му е било по-разнообразно.доц. Спасов:
- От следите върху емайла на зъбите, може да се каже с какво се е хранело животното, което е умряло преди милиони години, тъй като върху емайла остават драскотини т храната от последната седмица на животното.
БНТ:
- Добре че не са имали кариеси, за да може сега да имате какво да разгадавате.
доц. Спасов:
- Много рядко, почти никога от диви животни.Витороги антилопи, триноги коне хипариони, кости оглозгани от хиеми - прекрасни доказателства за еволюцията и развитието на видовете. А по всичок изглежда колекцията скоро ще се обогати и с мастодонт. От срумяни, кресненско. Работат върви доста мудно, глината е много твърда. Което от друга странае добре, защото има щанс останките да са в добро състояние.доц. Спасов:
- Това е грамадно животно - носорог, жираф или мастодонт. Не мога да кажа абсолютно нищо. Това е дълга трубна кост която е отчупена за съжаление, но другата е забита надолу.
БНТ:
- Тази костунерка чака да разбере имало ли е костунерки преди 8 млн.?
доц. Спасов - Да разбира се. Дори ние намерихме изкопаеми костенурки. Малко са се променили защото тяхната структура се е оформиал при едни условия, които от тогава за тях малко са се променили.
БНТ:
- Какво би те изненадало да откриеш тук?
доц. Спасов :
- Почти нищо не би ме изненадало, но ще бъде невероятно интересно, ако наистина открия кост на хоминид. Човекоподобнамайчуна точно от това време се смята че няма, знаем че ги имам със сигурност преди това, а вече знаем че е имало е след това. Можем да предположим че те са изчезнали, след това са се върнали от Африка. Другата възможност обаче е да са продължавали да съществуват. Може би не са намерени до сега просто защото са много редки.Струмяни крие толкова много история, че работа ще има за няколко бодри смени палеонтолози. А тези тук, яхнали въображението си вече бродят из африканските степи, пълни с приказни животни. За разлика от други, които като че ли времето е спряло.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Игнат Арсенов: Парите на туристите ще бъдат връщани най-рано сутринта
Игнат Арсенов: Парите на туристите ще бъдат връщани най-рано сутринта
Зелена светлина
Зелена светлина