НОВИНИ

58% от българите не вярват в независимостта на правосъдната система

Според публикувано днес изследване на Европейската комисия 58% от българите нямат доверие в независимостта на съдебната система, 34% са я оценили позитивно, а 8% нямат мнение.

bnt avatar logo
от БГНЕС
16:33, 26.04.2019
Чете се за: 01:16 мин.
По света
българите вярват независимостта правосъдната система

След България по доверие към съдебната система са Словакия и Хърватия, където съответно 60 и 76 на сто от гражданите оценяват независимостта на магистратите като изключително лоша или много лоша. Доверието към правосъдието в Хърватия е 18%, а в Словакия - 28 на сто.

Испания се нарежда след България с 55% от гражданите, които са дали негативна оценка, 37% са дали позитивна оценка, а 24% не са изразили мнение.

Вера Йоурова, европейски комисар по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете: Радвам се да видя, че много страни продължават да подобряват съдебните си системи. За съжаление, други страни променят положителните тенденции в отрицателни. Все още има твърде много граждани на ЕС, които не виждат своите правосъдни системи като независими и чакат прекалено дълго осъществяването на правосъдие.

"Поне 7 от 10 граждани, които са оценили своята съдебна система като лоша го правят заради влияние или натиск от политици”, добави тя.

Изразените днес мнения са част от публикуваното днес от Европейската комисия Информационното табло на ЕС в областта на правосъдието за 2019 г., в което се прави сравнителен преглед на независимостта, качеството и ефикасността на правосъдните системи на държавите членки на ЕС.

То предоставя на националните органи информация, за да им помогне да подобрят правосъдните си системи. Резултатите не са еднозначни и показват относително подобрение по отношение на ефикасността на правосъдните системи и на качеството на правосъдието. В същото време Информационното табло показва, че нарастват предизвикателствата по отношение на усещането за независимост на съдебната власт, съобщава Европейската комисия.

Запитана дали мониторингът върху правосъдието и борбата с корупцията в България и Румъния ще отпадне преди края на мандата на Европейската комисия в края на годината, Йоурова изрази съмнение.

Вера Йоурова, европейски комисар по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете: Личното ми мнение е, че това е неосъществимо при тази комисия. Нямаме много време пред нас. Тенденцията не е дотам удовлетворяваща, за да можем ясно да заявим, че можем да спрем механизма за сътрудничество и проверка. Специално в България, усещането за независимост на съдебната система е третото най-ниско в ЕС според последните проучвания на Евробарометър. Така че хората все още имат доста изразено недоверие към съдебната система.

Еврокомисарят посочи, че има още конкретни стъпки, които трябва да се случат по изпълнение на препоръките на Комисията, особено такива, свързани с устойчивостта и необратимостта на предприетите мерки.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Собственикът на Гучи е заплашен с рекордна глоба за укриване на данъци
Собственикът на "Гучи" е заплашен с рекордна глоба за укриване на данъци
​Дана Интернешънъл открива Евровизия 2019, Мадона е специален гост на форума
​Дана Интернешънъл открива "Евровизия 2019", Мадона е специален гост на форума