НОВИНИ

Пистирос свидетелства за екокатастрофа в древността

Разходка из легендарния търговски център Пистирос, на брега на Марица, където елини и траки са търгували и създавали шедьоври на приложното изкуството ще предприемем тази вечер в рубриката ни "Пътуване в миналото".

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:44, 18.08.2015
Чете се за: 04:32 мин.
Новини от миналото

Разходка из легендарния търговски център Пистирос, на брега на Марица, където елини и траки са търгували и създавали шедьоври на приложното изкуството ще предприемем тази вечер в рубриката ни "Пътуване в миналото".

Оказва се, че още два гръцки града претендират за това име. Нашите учени обаче са убедени, че останките край Септември са именно на Пистирос. Какви са доказателствата за това и как преди повече от 2 хиляди години градът е процъфтявал - разказват Мария Чернева и операторът Красимир Стоичков, а утре в "Денят започва" ще видите още за древния град.

Този град десетилетия беше пълна загадка за учените. Докато не откриха каменния надпис, който пропътува до Лувъра - в него ясно е посочено - това е Пистирос. Ако съдим по парадния вход, Пистирос е бил доста величествен. И само до преди 2400 години, тук е кипяла оживена търговия между елини и траки, като на истинско тържище - емпорион.

Някъде в 5 век, когато Марица е била плавателна, предприемчиви елини основават колония в сърцето на Тракия. Вероятно, за да задоволят глада за метал в древна Гърция. И дори в зоната на култовите практики на града, археолозите откриват доказателства за търговските отношения между елини и траки. В ритуални огнища намират множество глинени двойни отпечатъци от пръстенни печати.

Доц. Алексей Гоцев - ръководител на археологическите разкопки: Двамата с Вас сключваме сделка с пръстени, подпечатваме глинено парче. Като подпис на договор, депонираме го тук като доказателство, че сме честни един на друг и молим. Господ да ни помогне в сделката.

Тука на този обект, това божество е Дионис, обясни доц. Гоцев. То и цялата гръцка керамика, открита тук е със сцени, свързани с култа към Дионис. Тракийската керамика е по-груба и по принцип няма изображения. Затова този релеф е истинска изненада.

Вяра Петрова - археолог: То е уникално за обекта, а в същото време и за територията на почти цяла България. Лице на Силен. И от свитата на Дионис, винаги се свързва с култа към Дионис.

И предназначението на една от сградите току-що е разгадано - издаде го слоят от малки късчета гранит.

Гавраил Лазов - археолог, НИМ: Тука е било мястото, където са се дообработвали камъните на квадрите за изграждането на крепостната стена.

Важна работилница, като се има пред вид, че градът търпи няколко преустройства след наказателни акции.

Доц. Алексей Гоцев: И Котис по негово време, малко преди средата на четвърти век, имаме наказателна акция. Явно, че те са нарушили договора. Имаме пласт разрушен. Не са си плащали данъците.

Каменният договор, по гръцки обичай е стоял на видно място на площада. Агората. Тя обаче, липсва. Някъде е отнесена или затрупана от Марица.

Тук буквално градът е изяден от Марица тогава Хеброс, което си е отмъщението на природата заради отсичането на горите от самите траки.

Доц. Алексей Гоцев: Тъй като в този райони металодобива е силно развит, това за да се обработва метала е нужен дървен материал и се изсичат горите масово, за да може да се осигури метал.

Така че за момента, учените разполагат с една десета от града. Но находките и до сега са достатъчно силни, че това е емпорион Пистирос, тържище, в което елини и траки са живели заедно, подчинени на общи търговски интереси.

Вижте още по темата в "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гърция продава 14 летища
Гърция продава 14 летища
Как да се предпазим от измами за работа в чужбина
Как да се предпазим от измами за работа в чужбина