НОВИНИ

6-годишна присъда за австралийския кардинал заради сексуални посегателства

Австралийският кардинал Джордж Пел беше осъден на шест години затвор, след като съдът го призна за виновен за сексуални посегателства срещу деца.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:41, 13.03.2019 (обновена)
Чете се за: 00:37 мин.
По света

77-годишният Джордж Пел беше един от най-влиятелните хора в Римокатолическата църква през последните 20 години. Но днес ковчежникът на папа Франциск, чу присъдата си, след като бе признат за виновен за сексуални посегателства срещу две деца.

съдия Питър Кид: "Осъждам Ви на шест години затвор ефективна присъда. Нямате право да искате предсрочно освобождаване за период от три години и осем месеца".
Робърт Ричтър, адвокат на кардинал Джордж Пел: "Обжалването е в ход. Не можем да коментираме".
Вивиан Уолър, адвокат на една от жертвите: "Клиентът ми е наясно, че процесът продължава и, че през юни ще има обжалване. Той не иска да коментира присъдата".

Пред сградата на съда в Мелбърн група граждани изразиха разочарованието си от твърде кратката присъда, но други я приветстваха.

- "Това е победа не само за австралийците, но и за всички. Защото днес отправяме послание, че нашите деца са важни и животът им има значение".

Престъплението, заради което Джордж Пел е съден, е извършено през 1996 година, когато блудствал с две 13-годишни момчета от момчешкия хор към катедралата "Свети Патрик" в Мелбърн. Кардиналът не се признава за виновен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шофьори от столичния градския транспорт поканиха на среща кмета Фандъкова
Шофьори от столичния градския транспорт поканиха на среща кмета Фандъкова
Робот-пророк на Буда
Робот-пророк на Буда