6-годишна присъда за Иван Евстатиев, заради блудството с непълнолетна

6 години затвор за Иван Евстатиев постанови Пловдивският районен съд. Бившият кмет на Пазарджик и Стрелча беше признат за виновен и по двете обвинения - за изнасилване и склоняване на 16-годишно момиче към употреба на алкохол до въвеждането й в безпомощно състояние. Присъдата Евстатиев ще излежи при първоначален строг режим. Той е осъден и да заплати 10 000 лева на пострадалото момиче за нанесени морални щети.

от БНТ
преди 3 години
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Процесът продължи близо седем месеца и се проведе при закрити врата. Съдебните състави в Панагюрище и Пазарджик си направиха отвод, след което делото беше поверено на Пловдивския районен съд. По време на целия процес както и днес Иван Евстатиев отказа коментар пред журналисти. След прочитане на присъдата родителите на пострадалото момичето, заявиха че са удовлетворени от наказанието.

Георги Белухов - баща на пострадалата: "Присъдата е справедлива, очаквахме да бъде осъден, срамът си остава за нас, той не може да се изтрие".
Атанас Илиев - районен прокурор: "Първоинстанционният съд на практика потвърди това, което ние се стремяхме да докажем в хода на наказателния процес, относно виновността на обвиняемия по двата пункта, по които е повдигнато обвинението, това не е окончателно решение, предстои евентуално обжалване".
;

Адвокатите на Евстатиев заявиха категорично, че ще обжалват, защото са убедени в невинността на своя подзащитен.

Ташкена Колчева - адвокат на Иван Евстатиев: "Абсолютно неправилна присъда, изградена на предположения... Надявам се да има безпристрастен съд, който да не се влияе от обществено мнение, да не се влияе от медии и от страсти, а да се влияе и да се ръководи единствено от доказателствата по делото".

Иван Евстатиев беше арестуван през януари 2016 година, след като 16-годишната ученичка Ирена Белушева подаде жалба, че е била подмамена в хотелска стая в Стрелча от екскмета, който я напил и изнасилил. Евстатиев призна, че е имал сексуален акт с момичето, но според него това се е случило доброволно от нейна страна. Пловдивският районен съд обаче го обяви за виновен по двете повдигнати обвинения.

Топ 24
Най-четени