НОВИНИ

6-годишна присъда за Иван Евстатиев, заради блудството с непълнолетна

6 години затвор за Иван Евстатиев постанови Пловдивският районен съд. Бившият кмет на Пазарджик и Стрелча беше признат за виновен и по двете обвинения - за изнасилване и склоняване на 16-годишно момиче към употреба на алкохол до въвеждането й в безпомощно състояние. Присъдата Евстатиев ще излежи при първоначален строг режим. Той е осъден и да заплати 10 000 лева на пострадалото момиче за нанесени морални щети.

bnt avatar logo
от БНТ
17:59, 02.05.2017
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Процесът продължи близо седем месеца и се проведе при закрити врата. Съдебните състави в Панагюрище и Пазарджик си направиха отвод, след което делото беше поверено на Пловдивския районен съд. По време на целия процес както и днес Иван Евстатиев отказа коментар пред журналисти. След прочитане на присъдата родителите на пострадалото момичето, заявиха че са удовлетворени от наказанието.

Георги Белухов - баща на пострадалата: "Присъдата е справедлива, очаквахме да бъде осъден, срамът си остава за нас, той не може да се изтрие".
Атанас Илиев - районен прокурор: "Първоинстанционният съд на практика потвърди това, което ние се стремяхме да докажем в хода на наказателния процес, относно виновността на обвиняемия по двата пункта, по които е повдигнато обвинението, това не е окончателно решение, предстои евентуално обжалване".
;

Адвокатите на Евстатиев заявиха категорично, че ще обжалват, защото са убедени в невинността на своя подзащитен.

Ташкена Колчева - адвокат на Иван Евстатиев: "Абсолютно неправилна присъда, изградена на предположения... Надявам се да има безпристрастен съд, който да не се влияе от обществено мнение, да не се влияе от медии и от страсти, а да се влияе и да се ръководи единствено от доказателствата по делото".

Иван Евстатиев беше арестуван през януари 2016 година, след като 16-годишната ученичка Ирена Белушева подаде жалба, че е била подмамена в хотелска стая в Стрелча от екскмета, който я напил и изнасилил. Евстатиев призна, че е имал сексуален акт с момичето, но според него това се е случило доброволно от нейна страна. Пловдивският районен съд обаче го обяви за виновен по двете повдигнати обвинения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Половината от третия лъч на метрото минава под софийските реки
Половината от третия лъч на метрото минава под софийските реки
Звездите по червения килим на годишния бал в Метрополитън (ГАЛЕРИЯ)
Звездите по червения килим на годишния бал в "Метрополитън" (ГАЛЕРИЯ)