НОВИНИ

6 от 31 задържани на граничния пункт Лесово остават ареста

25 от 31 арестувани митничари от "Лесово" вече са на свобода, само на 6 митничари е наложено прокурорско задържане за 72 часа, други 6-има са освободени с парична гаранция, съобщиха от специализираната прокуратура в София.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:11, 03.11.2016
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

През нощта опашката от ТИР-ове на граничния пункт беше стопена от десет на три километра. Повечето от шофьорите разказаха, че чакат повече от денонощие. Подобна беше картината през целия ден.

Златин Вълчев, шофьор: "От 22:30 ч. вечерта съм тук, 4 км е опашката. От мен лично пари не са искали, не съм давал, не са взимали. Но времето на опашката е много голямо, много се чака".

Повечето шофьори обаче разказват, че проблемът с плащането на такса спокойствие е познат от години.

За да минат по-бързо и без щателна проверка, както и за да не плащат глоби за установени нарушения или извънгабаритен товар, често трябвало да черпят. Разказват шофьори, които предпочитат да скрият самоличността си, защото се притесняват, че арестуваните митничари отново ще излязат на свобода и ще се върнат на работа.

Казвам ти! Тук няма къде да се оплачем. Всички камиони са пълни догоре и виж какво става, нищо не можем да направим. Пари даваме, цигари. 15, 20, 50 картона цигари. Само българските взимат. Пари минават тука. На турска кола взимат три картона. Забранено било, айде 5 евро.

Според журналиста Слави Ангелов практиката показва, че по всички подобни дела няма присъди. Освен това някои от арестуваните след това отново били връщани на работа.

Слави Ангелов, журналист: "Прокуратурата казва, че прави каквото може, но реално тя не прави нищо, защото причините за провала на всички тези дела са три. Коренят се в това, че разследването се води повърхностно, некомпетентно и мудно. Реално ние нямаме присъди в нито една от тези групи и на Капитан Андреево имахме митничари, които са доайени, задържани са по 3-4 пъти.
;

От държавното обвинение обаче твърдят, че разследването този път ще продължи към по-високите нива в митниците.

Иван Гешев - ръководител на Специализираната прокуратура: "В рамките на разследването очакваме да се съберат още доказателства, работата ще продължи. Разследването е само на няколко месеца и кръгът постепенно ще се разширява. Амбицията на колегите е кръгът от обвиняеми да стигне по-високи нива от Агенция "Митници".

На този етап от държавното обвинение твърдят, че следената в продължение на няколко месеца група е печелила около 5 000 евро месечно от такса спокойствие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Електробус ще се движи пилотно в София
Електробус ще се движи пилотно в София
Расте трафикът на хора в световен мащаб
Расте трафикът на хора в световен мащаб