НОВИНИ

60% от мюсюлманите у нас с отрицателно отношение към терористичните организации

Данни от проучване у нас сочи, че повече от 60% от мюсюлманите у нас имат отрицателно отношение към терористичните организации. Изследването е на Алфа Рисърч, Нов български университет и фондация Конрад Аденауер и е проведено по метода пряко стандартизирано интервю сред 1200 пълнолетни мюсюлмани. И още според данните - най-важни в живота на мюсюлманите у нас са децата и семейството.

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:30, 06.04.2017
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

През последните пет години се е увеличил делът на мюсюлманите, които смятат, че тероризмът трябва да бъде осъждан при всички случаи.

Торстен Гайслер - ръководител на Бюрото на Фондация ,,Конрад Аденауер" за България: Същевременно делът на тези, които смятат тероризмът за оправдан при определени условия е спаднал от 1,4 на 1,1 %.

Повече от половината запитани не одобряват мюсюлманките да ходят навън с покрити лица. 20 на сто одобряват, но само ако жената сама желае това. Проучването обхваща и нагласите на мюсюлманите към събитията в Турция. Данните сочат, че доверието към президента Реджеп Ердоган е почти 50 на сто при 19 % недоверие. По отношение на опита за преврат в Турция 18 на сто от българските мюсюлмани смятат, че след него турският народ се е обединил в защита на законността и демокрацията. По 11 % събират други три мнения: първото - че се е ликвидирало опасното влияние на Фетхуллах Гюлен, второто - че се нарушават човешките права и третото - че се извършва разправа с политическите противници на управляващите. По другата обсъждана от обществото ни тема - бежанците - над 38 на сто от мюсюлманите са на мнение, че страната ни не трябва да приема никого.

доц. Боряна Димитрова - управляващ партньор на ,,Алфа Рисърч": Други около 38 на сто са с по-умерени позиции - да се приемат само определен брой, посочен от държавата - някаква форма на квота или да приема според квота вече не от държавата, а от ЕС.

Според изследването през последните 5 години са се увеличили мюсюлманите в България, които разчитат на пари от чужбина. Близките им работят предимно в западноевропейски страни. Над 60 на сто от мюсюлманите у нас живеят с под 250 лева на месец на член от домакинството. Данните показват още - най-голямо е доверието на мюсюлманите у нас към Турция. Следват Германия, Русия и Франция. Същевременно се увеличава недоверието към Съединените щати.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пловдивското историческо общество представя Походите на Калоян
Пловдивското историческо общество представя "Походите на Калоян"
30 нови случаи на морбили в Пловдив
30 нови случаи на морбили в Пловдив