НОВИНИ

61% от българите във Великобритания са се регистрирали за статут за уседналост

От всички българи, които живеят във Великобрирания, 61% вече са се регистрирали за статут за уседналост в Кралството. Това нарежда страната ни на първо място сред европейските държави по брой на подновилите статута си от всички живеещи българи на Острова.

bnt avatar logo
от БНТ
20:11, 20.09.2019
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Шепа хора в българското посолство в Лондон трябва да защитават интересите на съгражданите ни. Това твърдят от БСП.

Цветелина Пенкова - евродепутат от БСП: Към момента е оглушително мълчанието на бъгарското правителство по отношение на тези въпроси как ще бъдат защитени правата на българските граждани там. Много други европейски държави взеха адекватни мерки, увеличавайки своите предствителства в посолствата и консулствата на територията на Великобритания.

Външният заместник-министър Георг Георгиев отговори, че информационната кампания на правителството за Брекзит е дала повече от добри резултати.

Георг Георгиев - заместник-министър на външните работи: На 1 място сме по брой вече получили статут на уседналост българи, съотнесено към общия брой на сънародниците ни във Великобритания. 7 хил и 600 българи вече са получили своят статут на уседналост в Кралството.

Само 20 души са получили отказ. Общо българите на Острова са 116 хиляди по данни на британската страна. А като абсолютен брой на гражданите, подали заявления за статут, сме на 6-то място в Европейския съюз. Данните са на британското вътрешно министерство. Резултатът, според Георгиев, се дължи на 30-те информационни срещи с наши сънародници там. До края на годината предстоят още 15. Той напомни, че правителството ни има готови два плана за действие - един, ако Великобритания излезе със сделка и един, ако излезе без.

Георг Георгиев - заместник-министър на външните работи: И по двата сценария има предвидено увеличение на капацитета на консулската ни служба в Обединеното кралство. Освен това външно министерство има готовност да разкрие нови консулски бюра в Северна Ирлания и Шотландия.

Ако се стигне до Брекзит със сделка, българите ще могат да се регистрират до 30 юни 2021 година. Ако е без сделка - 31 декември 2020 година. При Брекзит преди януари 2021 година ще има 3-годишен буферен период, в който ще трябва да се направи регистрация по надлежния ред и отново регистрация по нов ред, който още не е ясен по новите миграционни правила Обединеното кралство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови санкции на САЩ срещу Иран
Нови санкции на САЩ срещу Иран
Прокуратурата разкри нови доказателства срещу Николай Малинов
Прокуратурата разкри нови доказателства срещу Николай Малинов