Атентат по време на сватба в столицата на Афганистан - Кабул взе много жертви, сред тях жени и деца. 63 - ма души са убити, а над 180 - ранени. Никой засега не е поел отговорност. Президентът Ашраф Гани коментира, че талибаните не могат да избягат от вината за варварското терористично нападение. Докато американските сили в страната и представители на талибаните водят преговори за постигане на споразумение, насилието в Афганистан не намалява.

Тази зала е била пълна с празнично облечени мъже, когато избухва взрива. Афганистанските сватби по традиция са с многобройни гости, а мъжете са отделени от жените и децата.

Сайед Ага Шан, сервитьор: Идвах откъм кухнята, когато гръмна оглушително. Не чувах нищо повече, имаше много ранени. Всички хукнаха да бягат. Няколко сервитьори бяха убити и ранени.

Според свидетели, цитирани от Би Би Си, в залата се е взривил атентатор - самоубиец. Нападението е извършено в западната част на Кабул в квартал, населен с шиити, които са малцинство в страната и често са обект на насилие - и от страна на талибаните, и от страна на действащата в Афганистан сунитска групировка "Ислямска държава".

Мохамед Хасан, жител на Кабул: Бях у дома и когато чухме, дойдохме тук. Деца пищяха и жени плачеха. Ужасно беше.

Говорители на талибаните отрекоха те да са замесени в нападението.

© БГНЕС
© БГНЕС

Атентатът става два дни, след като в петък пред джамия в Пакистан беше убит братът на водача на талибаните -Хайбатулах Ахундзада. И тогава никой не пое отговорност.

Афганистан остава в плен на на нестихвао насилие. Осем кръга преговори между талибаните и американските сили в страната се проведоха от миналата година досега и двете страни съобщават за напредък. Целта е да се постигне споразумение американските сили да напуснат страната след най-дългата война за Съединените щати, а талибаните да поемат ангажимент да преговарят с правителството в Кабул, както и да поемат гаранции за сигурността в страната.

Опасенията са, че след като американските военни напуснат, Афганистан може да стане арена на гражданска война, талибаните да се върнат на власт, а джихадисти и екстремисти от цял свят да намерят ново убежище.