НОВИНИ

Какво се случва с бюлетините след изборите

Броени дни след оспорвания вот на места вече започнаха да броят отново бюлетини в съда. Това постави пред нас въпросите за пътя на бюлетините след изборите? Кой и къде ги съхранява, как се пазят и докога?

Мария Чернева
от Мария Чернева
19:47, 04.11.2011
Чете се за: 01:30 мин.
У нас
случва бюлетините изборите

Броени дни след оспорвания вот на места вече започнаха да броят отново бюлетини в съда. Това постави пред нас въпросите за пътя на бюлетините след изборите? Кой и къде ги съхранява, как се пазят и докога?

Стоманена врата, още една, разходка из бетонни катакомби, трета врата, четвърта,... спираме пред петата - с табелка бюлетини.

Това е подземния път на нашите гласове. Започнал от прозрачните урни, минал през броенето и черните чували вързани с подпечатани ленти и скоч. Същите - които от секционните избирателни комисии за първи път тези избори трябваше да разхождат до общинските комисии, а после до кметствата.

Бисер Троянов - говорител на ЦИК: - Законът единствено предвижда бюлетините да се пазят до следващите избори от съответния вид.

Предвижда също да се пазят в стаи, запечатани с восък и лента с подписите на специална комисия. А къде - всеки решава. В софийския район Слатина те са в самата община, виждат се зад щорите. Но се използват и други хранилища.

М. Ч. - Някои съхраняват бюлетините в бомбоубежища като тука.

Евтим Евтимов - кмет на район "Триадица": - Видяхте колко врати, железни здрави врати има тука бетонни стени, които не могат да се пробият и това помещение се оказа най-подходящо и най-сигурно.

Това са гласовете на Триадица за парламент. За кметове са зад още една врата. Старите, разбира се. Вече може да се отворят и ние сме първите, които го правим. Най-близкият прашасал чувал крие много бели неизползвани пликове. Сред тях се губят и малко бюлетинки.

М. Ч.- Бюлетини за кмет на Триадица.
Евтимов: - А тук не са гласували за мен и тук не са гласували за мен.
М. Ч. - Как се чувствате?
Евтимов: - Интересно е - ха ха.

А всъщност бюлетините отдавна нямат нужда от подобно пазене.

Бисер Троянов - говорител на ЦИК: - Бюлетините от вече произведените избори са необходими на първо място на съдебната власт, за да може да се прецени законообразността на проведения избор. След това на практика нямат стойност, но така е посочено в закона, че трябва да се пазят.

Въпреки това повечето администрации все още не смеят да унищожат старите бюлетини. Чакат някой - ЦИК или ОИК - да им каже какво да правят. ЦИК пък не се вълнува от тях. На други места наемат и плащат на специални фирми да ги унищожат. В Триадица, обаче, са най-хитри.

Евтим Евтимов - кмет на район "Триадица": - Ще ги дадем на вторични суровини да се рециклират.
М. Ч. - Ама не, това е прекрасно! Защото някои ги изгарят!
Евтим Евтимов: - Значи изгарянето намалява кислорода на планетата, по- добре да ги използваме за рециклиране и да ги използваме пак - за тетрадки, учебни.

Освен това връщат и пари в хазната. Бюлетините само от тези избори са им към 5 тона. Или около 140 тона за цяла София.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво мисли народът за драхмата
Какво мисли народът за драхмата
Наркотик на бедните
Наркотик на бедните