НОВИНИ

Москов дава на прокурор "кампанията" срещу турските ваксини (ОБЗОР)

Министерството на здравеопазването ще се обърне към прокуратурата, за да се разследва кой стои зад черната кампания, че опасна за здравето ваксина срещу хепатит Б се поставя на новородените у нас.

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:44, 22.10.2015
Чете се за: 02:04 мин.
Още

Министерството на здравеопазването ще се обърне към прокуратурата, за да се разследва кой стои зад черната кампания, че опасна за здравето ваксина срещу хепатит Б се поставя на новородените у нас.

Петър Москов определи тези слухове като зловредни и насочени към националната сигурност. На извънредна пресконференция здравният министър заяви отново, че дарените от Турция ваксини срещу хепатит Б не се използват за имунизиране на новородени, а стоят на склад в случай на криза с бежанците.

Следите на този склад тръгват от началото на тази година, когато министерството обявява поредния търг за ваксини, в който никой не се явява. Последваха обвинения от страна здравния министър, че фирми се опитват да извиват ръце за унизителни оферти - като доставка на ваксини с изтекъл срок на годност без гаранции за регулярни доставки.

Министерството реши кризата за тази година с дарения на ваксини от Турция, споразумение, в което ние пък даряваме БЦЖ ваксини. Предстои нов търг и случайно или не излезе този скандал.

Публикации в медиите за опасни ваксини, внос от Турция, обезпокоили много родители, които започнали да се съмняват с какво се имунизират децата им.

Д-р Петър Москов - министър на здравеопазването: Това нещо ние третираме като атака буквално насочена към националната сигурност. Защото ако в следствие на такава грозна лобистка кампания и с участието на определени медии в българските родители се появи съмнение за качеството и сигурността на ваксините и оттова последва съмнение дали да ваксинират децата си, последствията върху нашите деца могат да бъдат пагубни.

В министерството подготвят сигнал към прокуратурата, която да установи кой стои зад тази кампания. А за родителите министърът онагледи обясненията си.

Д-р Петър Москов - министър на здравеопазването: Това са петвалентните ваксини. Едната от тях е ваксината, която 2013 година последно е спечелила търг в България, другото е дарената от Турция на същата тази ваксина. Разликата в тези две ваксини е единствено в това, че в едната има надписи на турски.

Заедно с 5 валентните ваксини, които вече се използват в имунизационния календар на децата, от Турция пристигат и ваксини за хепатит Б. От тях имаме достатъчно и те не са ни нужни. А и дарените, оказва се, не са разрешени в Европейския съюз. Затова министерството ги складира в случай на криза с мигрантите.

Д-р Петър Москов - министър на здравеопазването: Ако някоя майка има съмнение, породено от тази гнусна кампания за това какви ваксини се слагат на децата - просто вижте как изглежда това. А сега вижте как изглежда дарението от Турция на хепатитна ваксина В.

Престъплението в случая, според министъра е, че се използва отказ на Агенцията по лекарствата за използването на ваксини от корейски производител с внушение, че се отнася за дарените от Турция.

Д-р Петър Москов - министър на здравеопазването: Няма по-ниска долна точка на падение от това да използваш страховете на родителите за собствените им деца да реализират бизнес интересите си.

От днес здравното министерство обявява втори търг за ваксини от имунизационния календар. Фирмите производителки са само две, но нито една от тях не се яви на търга в началото на годината.

Ако отново се появят участници в търга, турската страна е декларирала готовност да продължи бартерните, дарения.

Ваксините в никакъв случай не са опасни. Със същите ваксини за кратко сме ваксинирали и ние новородени - 2007-ма. Консервантът в тях обаче съдържа живак, но неговото съдържание, както каза днес и проф. Тодор Кантарджиев, е съизмеримо с живака, което едно новородено поема за един ден с кърмата.

И макар да не носят риск, Европа препоръчва да се избягват. Иначе СЗО и ООН нямат проблем и работят с тях. Няма риск, дори и да попаднат в мрежата. А как да са сигурни родителите - нали за това беше и днешното показно - нашите ваксини са инжекционни, дарените за хепатит Б са в шишенца с жълти капачки. Просто трябва да се внимава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арестуваха нападналия учителка младеж
Арестуваха нападналия учителка младеж
Калфин: НСТС трябва да обсъди данък вредни храни
Калфин: НСТС трябва да обсъди "данък вредни храни"