НОВИНИ

Кандидат за кмет обявен за национално издирване (ОБНОВЕНА)

Кандидатът за кмет на Русе Венцислав Ангелов - Чикагото е обявен за национално издирване.

bnt avatar logo
от БНТ
12:40, 23.10.2015
Чете се за: 01:37 мин.
У нас

Кандидатът за кмет на Русе Венцислав Ангелов - Чикагото е обявен за национално издирване. Това съобщиха за БНТ от Окръжната прокуратура. Той трябва да влезе в затвора, след като Върховния касационен съд го осъди окончателно на 3 и половина години затвор за трафик на наркотици.

Докато се укрива от правосъдието, Чикагото продължава да е с валидна регистрация за участие в местните избори.

В тридневния срок, даден от прокуратурата, Венцислав Ангелов, известен като Чикагото, не е бил открит от служителите на съдебна охрана, които трябва да го отведат в затвора.

Георги Георгиев - окръжен прокурор на Русе: Търсенето беше извършено на три адреса, с които разполагахме като информация, в предизборни клубове и местата, където се очакваше. Дали е в страната, ще покажат резултатите от издирването.

Окончателната присъда беше произнесена седмица след началото на предизборната кампания. Чикагото вече е бил регистриран за участие в предстоящия вот. Имунитетът на кандидатите обаче не важи за висящи дела, затова присъдата трябва да се изпълни веднага.

Минаха 10-на дни, докато препис стигне от Върховния съд до русенската прокуратура. В това време Ангелов продължаваше активно кампанията си и настояваше да участва в предизборния диспут за Русе, организиран от БНТ. А след като му беше отказано с аргумент, че е осъден ефективно, дори поиска право на отговор. Прокуратурата тогава още не го търсеше.

Георги Георгиев - окръжен прокурор на Русе: Това решение беше оповестено доста преди ние да получим присъдата за изпълнение и през това време г-н Ангелов се е организирал, така че в момента не може да бъде открит.

ОИК и до днес не е излязла с решения дали да заличи Чикагото от участие в изборите. Обяснението е, че той физически още не е в затвора, а едва тогава няма право да се кандидатира за кмет и общински съветник.

Асен Станчев- председател на ОИК - Русе: В нашата комисия не е постъпвал такъв съдебен акт въз основа, на който комисията да се произнесе с решение. Ние на практика не можем да се произнесем, без да сме сезирани от компетентните органи.

От прокуратурата са разпоредили на комисията да бъдат свалени всичките агитационни материали на Венцислав Ангелов - Чикагото. Изборите обаче са само след два дни, а той не е заличен, така че очевидно ще остане в бюлетините и в надпреварата за кмет и общински съветник.

*** *** *** ***

Венцислав Ангелов - Чикагото е осъждан 4 пъти. Първото му задържане е през 96-та за хулиганство след бой в дискотека, 2002-ра е обвинен за контрабанда на цигари в особено големи размери, два пъти е глобяван за укриване на данъци. Навремето е бил пътен полицай. Прякорът му идва от 2-те години емиграция в Чикаго и едноименен бар, който стопанисвал след връщането си в родния Русе.

През 2014-а Ангелов отново влезе в светлината на прожекторите, след като публикува клип в интернет, заради който беше арестуван за 24 часа по подозрения за атаки към банковата система. Представя се като бизнесмен, сега безработен. Освен това е издирван и все още, кандидат за кмет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Риболов на Гребната база за един ден
Риболов на Гребната база за един ден
Над 100 задържани при акция за трафик на хора и купуване на гласове
Над 100 задържани при акция за трафик на хора и купуване на гласове