НОВИНИ

Полша - общественото радио протестира срещу медийния закон

Полското обществено радио "Йединка" излъчва на всеки кръгъл час националния химн и химна на Европа. Така колегите протестират срещу новия закон за медиите , приет пред дни в Полша.

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
18:46, 02.01.2016 (обновена)
Чете се за: 00:32 мин.
По света

На самия праг на 2016 година полският Сенат, доминиран от консерваторите от партия "Право и справедливост" на Ярослав Качински, одобри набързо спорния закон за медиите. Съгласно закона мандатът на настоящите членове на управителните и надзорните съвети на обществените медии изтича незабавно. Според документа отсега нататък назначаването и уволняването на ръководители на обществените медии ще е в компетенциите на министъра на държавното съкровище. Досега това ставаше с конкурс, организиран от Националния съвет за радио и телевизия.

Организации като Европейския съюз за радио и телевизия, Асоциацията на европейските журналисти и "Репортери без граници" изразиха възмущение от разпоредбите. Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс е поискал от полското правителство информация за законопроекта, съобщи в Туитър неговата говорителка. Промените в назначаването на шефовете на обществени медии са поредния повод за недоволство от решенията на управляващите. Дни по-рано президентът подписа приетите от парламента законодателни промени, критикувани масово като средство за ограничаване на пълномощията на Конституционния съд в Полша.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест в небето - срещу Тръмп!
Протест в небето - срещу Тръмп!
Екзекуция в Саудитска Арабия опъна отношенията на Рияд с Техеран
Екзекуция в Саудитска Арабия опъна отношенията на Рияд с Техеран