НОВИНИ

Даниел Митов: България е направила всичко необходимо за охрана на границата

България и Македония се превръщат във външни граници за Евросъюза. Затова Унгария ще настоява пред Евросъюза за по-бързото ни приемане на страната ни в Шенгенската зона за свободно движение. Това заяви унгарският външен министър Петер Сиярто, който е на официално посещение у нас .

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
14:19, 21.01.2016
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Българският първи дипломат Даниел Митов отново подчерта, че България е направила всичко необходимо за охраната на границата ни. По думите му повод за притеснения относно мерките за охрана на границата ни с Турция няма. Целият Евросъюз като общност обаче, трябвало да фокусира усилията си в името на по-стриктен контрол върху северната граница на Гърция, където режимът към бежанците се оказвал най-пропусклив.

Даниел Митов - министър на външните работи: "Ясно е, че ни е не можем да обвиняваме Гърция в това, че не охранява добре границите си, защото тяхната граница е с по-особени характеристики. Трудно се контролират морски граници, да не говорим за толкова много острови. Затова ние тук трябва да положим всички усилия като общност, за да можем да им помогнем да контролират по-добре границите си."

По-късно премиерът Бойко Борисов изтъкна пред министър Сиярто, че проблемът с миграционния натиск трябва да бъде решен на принципа на споделената отговорност, а усилията да бъдат съсредоточени върху първопричините на миграцията. Двамата обсъдиха и сътрудничеството в енергийната област и необходимостта от ускорено изграждане на интерконекторите. Българският премиер приветства и възстановяването на въздушната линия София-Будапеща.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама туристи загинаха от лавина на Витоша
Двама туристи загинаха от лавина на Витоша
Полицейска акция в Кьолн
Полицейска акция в Кьолн