НОВИНИ

Лиляна Павлова: Реалната цена на годишната винетка е 150 лева

Събраните пари от винетните стикери не потъват в дупките в държавният бюджет, тъй като са предназначени само за поддръжка на пътната инфраструктура, съобщи регионалният министър Лиляна Павлова, която откри санирана част на блок във Велико Търново.

bnt avatar logo
от БНТ
19:43, 23.01.2016
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Във връзка с повишаването на винетките - Павлова обяви, че реалната цена на годишните стикери е 150 лева. Тя припомни, че таксата е въведена през 2004 година и от тогава е заложена годишна актуализация с по 5 лева. По думите й, ако се въведе тол-система вероятно няма да се наложи нова корекция на цената, тъй като тази такса е справедлив модел, който ще компенсира необходимостта от вдигането на цената на винетките.

Лиляна Павлова – министър на регионалното развитие и благоустройството: "Всяка една винетна система предполага годишна актуализация средно с около пет лева, но ние дали ще я правим тази актуализация ще зависи от това, ако въведем междувременно тол-системата. По справедливият модел показва, че ако ние облагаме транзитно преминаващият трафик с тези тол-такси ще е достатъчно сериозен приход, който да реинвестираме обратно в ремонт на пътища. Може да не се наложи да вдигаме цената на винетката, тя ще стане винетен електронен стикер, няма да е хартиен, ще е електронен стикер..."
;

Лиляна Павлова съобщи още, че във всички населени места в страната, където снегопочистващите фирмите не са се справили добре с почистването и не са реагирали адекватно и навреме ще бъдат наложени глоби. Тя увери, че въпреки минусовите температури, в момента всички пътища са проходими в зимни условия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасно студено време в половин България
Опасно студено време в половин България
Последен ден на Световния икономически форум в Давос
Последен ден на Световния икономически форум в Давос