НОВИНИ

Очаква се ръст на пазара на имоти

Ръст в продажбите на недвижими имоти почти в цялата страна през 2015 г отчитат експерти от бранша. Едновременно с продажбите са се увеличили и цените. Най-голям е броят на сделките в големите градове. Очакванията за тази година са 10% ръст в сделките. В много градове поскъпването ще продължи, като най-вече това ще се усети при качествените имоти.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
17:57, 03.02.2016
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Няколко са причините семействата в градовете все по-смело да сключват сделка и да купуват жилище. Понижават се лихвите по ипотечните кредити, намалява безработицата, подобрява се доверието в икономиката. А заради ниските лихви по депозитите, мнозина предпочитат да си вложат парите в жилище, вместо да ги държат в банката.

Покачване на цените на имотите наблюдаваме от две години. През 2015 г. то е най-голямо в София и Пловдив, и по-малко в другите градове.

В столицата най-предпочитаните квартали за закупуване на жилище са Младост, Центъра, Люлин, Дружба и Манастирски ливади. Сред най-желаните квартали на Варна са Левски и Възраждане.

Интересно е, че все повече са сделките за тристайни и по-големи имоти за сметка на малките апартаменти. Специално в София покупката на жилища за над 100 хиляди евро е ежедневие. Но независимо какъв апартамент купуваме, експертите съветват преди това да се консултираме със специалисти.

Калоян Богданов - маркетинг мениджър в Агенция за недвижими имоти: Знаете, че в Интернет е пълно с доста фалшиви обяви... Източник на информация не може да е интернет, а това трябва да е довереният брокер. Иначе изпадат в загуба на време и пари.

Въпреки, че цените на имотите растат, през 2015 година се е увеличила и достъпността на жилищата заради плавно покачващата се средна работна заплата. Ако през 2014 г. са ни били нужни 63 заплати, за да купим имот от 60 квадрата, то през миналата година е можело да го изплатим със 60 заплати.

Георги Павлов - изп. директор на Агенция за недвижими имоти: Можем да очакваме стабилно развитие и следващата година, като се има пред вид драматичния ръст на новото строителство... Разрешителните за строеж в София се увеличиха 5-6 пъти и ще продължат да се увеличават и през следващите 2 години.

Все пак макар активността на пазара в София да расте, ще е с по-бавни темпове в сравнение с миналата година, тъй като вече има равновесие на пазара. Нормалният брой сделки в столицата е около 25 000, а те вече са достигнати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пролет пукна... и асфалтът и той...
Пролет пукна... и асфалтът и той...
Новините в 100 секунди на 3 февруари
Новините в 100 секунди на 3 февруари