НОВИНИ

Стачката в Гърция приключи, блокадите по границите продължават

Приключи генералната стачка в Гърция, която парализира вчера страната. Блокадите по границите обаче остават. Гърците заплашват, че днес ще затворят 2 от 3-те ленти към Солун, а в събота и неделя за по един час ще се блокират главни пътища. Фермерите остават на блокадите, дори обещават ново затваряне на граници и пътища от утре. Днес движението ще бъде спирано от обяд. Продължава и стачката на пристанищните работници.

bnt avatar logo
от БНТ
12:07, 05.02.2016 (обновена)
Чете се за: 00:39 мин.
По света

„Няма да отстъпим нито пред правителството,нито пред кредиторите", заявиха представители на фермерските съюзи, които провеждат среща в Солун, за да координират действията си за днес и следващите дни.Решиха да блокират за 24 часа пътища, граници, летища и пристанища от утре на обяд. На границата с Турция поставиха табела с предупреждение, че скоро затварят „безсрочно".
Повечето фермери, които са блокирали гранични пунктове решиха днес да имат по-облекчен режим на протести,като дадат възможност за трафик и намалят опашките от чакащи ТИР- ове. Самите фермери също разбират, че продължителната блокада ще настрои обществото срещу тях. Въпреки това магистралата от два часа е блокирана на 7 места.На пътен възел Темби затвориха за 12 часа и реално прекъснаха достъпа от северна Гърция към Атина. Правителството приканва за преговори,но при отворени пътища и граници. Трета седмица блокади по границите и втори ден затворените пристанища създават затруднения на гръцките превозвачи и на търговци.Днес пред медиите собственици на фирми и призоваха правителството към решителни мерки,за да се осигури регламентиран дори и почасов достъп по пътищата и границите. Но до понеделник не се очаква някакво споразумение,което да оттегли тракторите от протестите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Санкционираха бракониери на дърва
Санкционираха бракониери на дърва
По-малки сметки за ток на свободния пазар
По-малки сметки за ток на свободния пазар