НОВИНИ

68-а бригада „Специални сили“ в Пловдив вече е самостоятелна бойна единица

68-а бригада „Специални сили“ в Пловдив вече е обособена като отделна основна част от българската армия и вече ще бъде пряко подчинена на началника на отбраната. До момента тя беше част от Сухопътните войски. Изменението беше прието с промени от Народното събрание и дава възможност на бригадата да участва в контратерористични операции в страната.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Антоанета Чакандракова
18:05, 01.02.2017
14431
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

С промяната специалните сили вече ще имат самостоятелен бюджет. Ще бъдат увеличени и оперативните способности на силите за специални операции, посочи още бригаден генерал Явор Матеев.

Бригаден генерал Явор Матеев – командир на 68-а бригада „Специални сили“
"Ще ни даде възможност много по-бързо да реагираме и да действаме за предотвратяване на нелегалното навлизане на нелегални имигранти в страната."

Военнослужещите ще могат да участват в съвместни тренировки със Специализирания отряд за борба с тероризма към МВР.

Вицеадмирал Емил Ефтимов – и.д. Началник на отбраната
"В контекста на отбранителната политика на Европейския съюз, на НАТО е широко разпространено схващането, че съвременната среда на сигурност ни поставя пред нови предизвикателства, за които държавите членки на НАТО и Европейския съюз не бяха напълно готови."

Подчинението на началника на отбраната ще подобри дейността на специалните сили и ще ги доближи до евроатлантическите и световни стандарти за специални операции. Обособяването на 68-а бригада беше ознаменувано с тържествена церемония.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изпълнителният директор на ДФ Земеделие Румен Порожанов подаде оставка
Изпълнителният директор на ДФ "Земеделие" Румен Порожанов подаде оставка
Колко струва машинното гласуване?
Колко струва машинното гласуване?