НОВИНИ

Протест срещу промените в учебниците по история

Жители на Калофер, Карлово, Сопот и Копривщица се събраха на протест пред Министерския съвет. Те внесоха подписка при премиера Борисов с искане историята да не се подменя. На срещата си с кметовете министър-председателят е обещал лично да следи за това.

Милена Кирова
от Милена Кирова М Димитрова
20:18, 05.02.2016
Чете се за: 00:52 мин.
У нас
протест промените учебниците история

Въпреки че вече е ясно- думата "съжителство" няма да замени "робство" в учебниците по история - протестиращите кметове все пак настояха премиерът Борисов да се превърне в гарант за това, че историята няма да се подменя.

Румен Стоянов - кмет на Калофер: Може би за ден и половина събрахме към 1600 подписа. Днес подписите вече са над 3000 хиляди.
Деян Дойнов - кмет на Сопот: Ние не обвиняваме никой. Просто искаме хората да знаят историята на България такава, каквато е.
Нанцо Чолпанов: По този начин демонстрираме гражданска позиция и изразяваме своята воля, че сме българи и искаме да си останем такива.

След срещата с кметовете на възрожденските градове Бойко Борисов публикува снимки във фейсбук с подаръка от тях картина с ликовете на Ботев и Левски.

Считам, че ние сме длъжни да съхраним и пазим историята на дедите ни и трябва да продължаваме да възпитаваме децата си в духа на българските традиции и обичаи, пише премиерът. И гарантира, че няма да се прави компромис с българската история.

А новият министър на образованието си постави като задача номер едно да успокои обществото. За целта си е съставила цял списък от срещи през следващата седмица.

Меглена Кунева - министър на образованието: Моята надежда е обаче, че ние ще успеем да си говорим много преди да стигне температурата до ниво, че да излязат и да протестират по начина, по който сега го правят.

С българско хоро пред Министерския съвет завърши протестното посещение в София на хората от Карлово, Калофер, Сопот и Копривщица. И с настояването дори да се увеличат часовете по българска история и литература, за да познават децата ни по-добре славното ни минало.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Павел Лефтеров е автомобилист на Варна за 2015 година
Павел Лефтеров е автомобилист на Варна за 2015 година
Сметище в частен имот
Сметище в частен имот