НОВИНИ

НАТО изпраща военноморска група в Егейско море

НАТО ще изпрати военни кораби в Егейско море, за да помогне на Турция и Гърция в борбата с трафика на нелегални мигранти.

Владислав Велев
от Владислав Велев
15:14, 11.02.2016 (обновена)
Чете се за: 01:02 мин.
По света

Решението беше взето по време на срещата на военните министри от Алианса в Брюксел. Изпращането на военни кораби в Егейско море е било по искане на Германия, Гърция и Турция.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че целта на операцията не е да "спира и връща корабите с бежанците", а да пресече трафика на мигрантите.

Ето как американският министър на отбраната коментира темата.

Три кораба на НАТО, които са под германско командване, се отправят към Егейско море, за да помагат за справяне с незаконното влизане на мигранти в Европа. Към тях ще се присъединят и други. Корабите няма да спират или отблъскват лодки и корабчета с мигранти, а ще сътрудничат на гръцките и турските власти:

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО: Те ще имат за задача да разузнават и наблюдават незаконното пресичане на Егейско море в сътрудничество със съответните власти. Ще се създаде директна връзка с граничната агенция на Европейския съюз - ФРОНТЕКС. Като част от споразумението гръцките и турските въоръжени сили няма да действат в териториалните води или въздушното пространство на другата държава.

Възможно най-бързо военните експерти ще уточнят подробностите по операцията, но е ясно, че основната идея е НАТО да подпомага с разузнавателни данни, а не да спасява мигранти. Това е първото участие на алианса в кризата. От началото на годината до сега в Гърция, незаконно, по море са пристигнали 45 хиляди мигранти.

Българският министър на отбраната Николай Ненчев съобщи, че българската армия ще продължи да подкрепя МВР при охраната на границата. Той добави, че ако има нужда, може незабавно да бъде увеличено присъствието на хора и техника на границата.

На днешната среща министрите се съгласиха НАТО да окаже подкрепа и в борбата срещу т.нар. "Ислямска държава". Всички държави от алианса участват в коалицията, но самата организация - не. Прието е принципно решение разузнавателни самолети на пакта да подпомагат разузнавателна дейност на отделни държави, като и по този въпрос подробностите ще се уточняват.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жена загина на пешеходна пътека в Стара Загора
Жена загина на пешеходна пътека в Стара Загора
94-годишен бивш надзирател от Аушвиц ще бъде съден в Германия
94-годишен бивш надзирател от "Аушвиц" ще бъде съден в Германия