НОВИНИ

Възможна ли е среща на дядо Николай с папата?

Днес на църквата ни липсва едно много важно нещо – персоналното отношение към всеки, който има нужда от подкрепа. Защото отдавна мина времето, когато за вярващите беше достатъчно да влязат в храма. Сега, в този забързан свят, е нужно друго – църквата да се обърне към вярващите, а не да заключва вратите на храмовете вечер след 5.

Надя Обретенова
от Надя Обретенова
08:00, 14.02.2016
Чете се за: 01:20 мин.
Истории
възможна среща дядо николай папата

Какво ли би казал пловдивският митрополит Николай, ако от Ватикана го поканят на среща? Може би от висотата на своето положение ще им отговори, че с хора, които са решили да преодоляват догматичните различия и да обединяват двете крила на християнската църква, на една маса не сяда.

Вместо да продължи да се бори за това предметът Религия да се изучава в училище, дядо Николай подновява войната срещу едно философско учение, което има своята популярност и последователи в целия свят. Дали някога митрополит Николай се е замислял колко от хората, които за по час-два се отбиват в йога клубовете, ходят на църква. Всъщност, като че ли е по-добре да не знае, защото ще им забрани да влизат в храмовете.

От собствен опит знам, че практикуването на йога не те прави по-лош християнин. И в никакъв случай не те отдалечава от православната църква. Даже напротив. Когато с йога успокоиш духа си, ти трябва именно онова, което ти дават единствено ценностите на християнството. Безценните десет Божи заповеди въобще не влизат в противоречие с онова послание в будизма например, че всички големи религии носят в себе си любовта, състраданието и прошката.

Днес на църквата ни липсва едно много важно нещо – персоналното отношение към всеки, който има нужда от подкрепа. Защото отдавна мина времето, когато за вярващите беше достатъчно да влязат в храма. Сега, в този забързан свят, е нужно друго – църквата да се обърне към вярващите, а не да заключва вратите на храмовете вечер след 5. И да забранява сключването на бракове, защото младоженката била от Арменската апостолическа църква, както направиха в Пловдив.

Само преди ден Папа Бенедикт и руският патриарх Кирил показаха на света как християнската църква трябва да продължи пътя си в битката за душите на вярващите. Историческа ще остане прегръдката им на летището в Хавана. И посланието им, че в обединението се корени силата на вярата.

На този фон, размахвайки книга с черни корици, митрополит Николай не само, че не обедини вярващите у нас, но пак ги раздели – на тези, които сутрин за 10 минути практикуват йога, за да са здрави и други, които според неговите критерий стават за християни.

Уважаеми дядо Николай, с книги, в които анатемосвате една част от глобалния свят, няма да спасите християнството в България. За критиката към цар Калоян, че бил сключил уния с папата, може би трябва да поспорите с учителите, от които искате да преподават Религия в училище. Вместо това, по-добре помислете, ако ви се обадят от Ватикана, как да отговорите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С двама бити и две пияни девойки започна Св.Валентин в Пиринско
С двама бити и две пияни девойки започна Св.Валентин в Пиринско
Българин на Оскари за кулинарна фотография
Българин на Оскари за кулинарна фотография