НОВИНИ

Сирийският конфликт основна тема на конференцията по сигурността в Мюнхен

Сирийският конфликт беше централна тема днес на конференцията по сигурността в Мюнхен, а Русия попадна под още по-силен натиск да спре бомбардировките срещу цивилни. За съвпаденията и сблъсъка на позиции вижте в следващия материал.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:43, 13.02.2016
Чете се за: 01:25 мин.
По света

Русия трябва да промени военните си цели в Сирия, сега когато кризата е в повратен момент с перспектива за примирие до една седмица, заяви днес американският държавен секретар Джон Кери.

Джон Кери - държавен секретар на САЩ: Към днешна дата повечето руски удари - по наше мнение- са насочени срещу групи на легитимната опизиция. За да се придържаме към постигнатото споразумение според нас е нужно Русия да промени целите си. Руският външен министър Лавров заяви, че трябва да работим заедно за да определим кой трябва да бъде атакуван, кой е определен като терорист и кой не.


Кери заяви, че Москва използва бомби без точно насочване и поразява цивилни цели. По-рано Франция призова Русия да спре нападенията срещу цивилни.


Мануел Валс - премиер на Франция: Казвам го недвусмислено и с доверие в Дмитрий Медведев. Франция уважава Русия и нейните интереси, нашите президенти разговарят редовно. В същото време знаем, че за да се върнем на пътя към мира и преговорите, бомбардировките срещу цивилни трябва да спрат.


Въпреки, че всички ни обвиняват, твърденията за удари срещу цивилни просто не отговарят на истината, отговори руският премиер. По думите му светът се плъзга към нова Студена война. Той критикува опитите на Запад за представяне на Русия като заплаха и подчерта, че реалните рискове пред съвременния свят идват от тероризма. Медведев коментира и евентуална намеса по суша в Сирия. Сигнали в тази насока дойдоха от Саудитска Арабия и Турция.


Дмитрий Медведев - премиер на Русия:
Недопустими са всякакви предварителни условия за начало на преговори по политическо решение между сирийското правителство и опозицията. И не трябва никой да бъде плашен със сухопътна операция.

Ако в следващите дни Русия не спре или поне не намали силата на бомбардировките, умерената въоръжена опозиция няма да се присъедини към мирния процес, заяви британският външен министър Филип Хамънд. Според него коментарите на Лавров за шанс от 49 на сто за успех на мирното споразумение в Сирия създават впечатлението, че вероятността е по-скоро близка до нула.

Прекратяването на бойните действия зависи от желанието на Кремъл за деескалация на обстановката, обобщи британският дипломат. Армията на Дамаск планира да навлезе в провинция Рака - основният бастион на "Ислямска държава" в страната, съобщи сирийски военен източник. Новината идва на фона на успехите на частите на режима при Алепо. Влизането им в Рака ще затрудни всеки опит на Саудитска Арабия да изпрати свои части в района, отбелязва Ройтерс.

;

Коментар за значението на срещата в Мюнхен прочетете в блога на Йордан Божилов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жена загина, трима са ранени при катастрофа край Владая
Жена загина, трима са ранени при катастрофа край Владая
Буря над София по залез слънце
Буря над София по залез слънце