НОВИНИ

Просветният министър: Няма решение какви ще са учебниците за 1-ви и 5-ти клас

Просветното министерство все още няма решение какви ще са учебниците за 1-ви и 5-ти клас - нови, стари или стари с допълнителни помагала. Това стана ясно днес от думите на министър Меглена Кунева, която каза, че все още се работи по проблема и предложи заедно с Парламента да се обсъдят всички възможности и да се избере най-доброто. Днес тя се срещна за първи път с Парламентарната комисия по образование, за да представи екипа и приоритетите си.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:53, 17.02.2016
Чете се за: 00:54 мин.
Още

Меглена Кунева поиска днес от Парламентарната комисия да уточни какво точно е заложено в няколко от Държавните образователни стандарта, защото част от тях се припокривали с други и това затруднявало експертите при подготвянето им. Става въпрос за "усвояване на българския книжовен език" и "гражданско, здравно и екологично образование". Тя похвали и депутатите от Комисията, че са създали много добър нов закон. В същото време стана ясно, че въпреки кратките срокове министерството не е готово да каже по какви учебници ще се учи в 1-ви и 5-ти клас.

Меглена Кунева, министър на образованието и науката: Спокойно, работим, това което казах за необходимостта закона да започне да живее своя нормален живот от 1 август е факт, знаете, че има забавяне, всеки момент, в който имам какво да ви кажа конкретно няма да пропусна. Какъв вариант надделява нови учебници?

Днес не можахме да получим информация и от зам.-министър Стаматов за това къде и как ще бъде преразпределен пропуснатия материал за сегашните петокласници и шестокласници. По предварителна информация например за пропуснатото Средновековие, което те трябва да учат в 8-ми клас се търси място чак в 10-ти в един от часовете по задължително избираема подготовка.

БНТ: Искам да попитам...
Меглена Кунева: Извинявайте обаче на мен ми трябва...
БНТ: Само едно минутка.
Меглена Кунева: Знам какво ще го питате за учебниците.
БНТ: Не за програмите ще го питам.
Меглена Кунева: Следващата седмица ще направим брифинг, редовен, всяка седмица ще можете да питате.

Научихме обаче, че срещите по обсъждане на програмите след Враца, Сливен и София ще продължат и в Пловдив и Шумен като вече по желание на учителите ще бъдат представени програмите за всички класове от 1 до 12-ти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ерик Рубин е новият посланик на САЩ в България
Ерик Рубин е новият посланик на САЩ в България
Другите новини
Другите новини