НОВИНИ

Почина италианският писател и философ Умберто Еко

Светът загуби една от най-значимите личности в съвременната култура. Късно снощи почина италианският писател и философ Умберто Еко. Авторът на емблематичните романи "Името на розата" и "Махалото на Фуко". Независимо от тежката болест, Умберто Еко не спираше да твори. Последната му книга излезе преди година - "Нулев брой".

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
08:44, 20.02.2016
Чете се за: 00:34 мин.
Още

През последния век на почитателите на литературата той даваше един различен поглед към света. Умело се движеше в миналото, но в същото време притежаваше невероятна способност да предвижда бъдещето.

Първата си книга „Естетиката на Тома Аквински", Умберто Еко публикува още през 1956 година. Следват много академични трудове и есета. За Умберто Еко, обаче, световната слава, идва с първия му роман "Името на розата".

За историите той казваше, че разказват истории, които вече са били разказани. Той съветваше читателите си да не вярват на книгите, а да ги изследват. Да не се питат какво искат да кажат книгите, а какво означават.


;

На почитателите си Великият италианец остави и "Махалото на Фуко", "Островът от предишния ден", "Трактат по обща семиотика", "Семиотика и философия на езика", "Пет морални есета", есетата "За литературата", "Изповедите на младия романист" и много други творби.

Умберто Еко не спираше да търси връзката между реалността и фантазията. За съвременната литература той се превърна в истински "дар от небесата" - каквото означава и фамилното му име.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ОТ СЕДМИЦАТА: Уебсайт за жените режисьори
ОТ СЕДМИЦАТА: Уебсайт за жените режисьори
Партията на гнева
Партията на гнева