НОВИНИ

След атентата в Анкара - Турция атакува ПКК

Все още никой не е поел отговорност за снощното нападение в Анкара, при което загинаха 37 души, а повече от 120 бяха ранени тежко. Основният заподозрян според турските власти е забранената в страната кюрдска групировка ПКК. Часове след атентата президентът Ердоган се закани да "постави терористите на колене".

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
15:35, 14.03.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Трети атентат само за половин година в сърцето на турската столица. В час пик и на една от най-оживените улици кола-бомба се взривява и убива на място 30 души. Според разследващите двама от загиналите са атентаторите, за които се предполага, че са мъж и жена.

Доган Ашър, свидетел: Черен автомобил се приближи към нас. Десет секунди по-късно, навсякъде се разхвърчаха седалки от автобуса, до който се взриви. Едно метално парче пък се заби в ръката ми. Петима души около мен загинаха.

Ранените са настанени в 10 болници. Част от пострадалите са в критично състояние.

Ридван Башкъран, близък на една от пострадалите: Братовчедка ми пострада при атентата. Работи в търговския център Къзълай. Тръгвала си е от работа и тъкмо се е била качила в автобуса. Когато научих за случилото се, веднага започнах да я търся. Телефонът й даваше заето и помислих, че говори с някого. Започнах да звъня по болниците и се оказа, че й е направена мозъчна операция.

В първите часове след нападението повечето турски медии съобщаваха оскъдна информация. Властите дори забраниха отразяването от мястото на атентата, а часове по-късно медийното затъмнение се пренесе и в интернет, където беше ограничен достъпът до Фейсбук, Туитър и Ютюб.

Късно снощи премиерът Давутоглу свика спешно заседание на кабинета и силите за сигурност. Президентът Ердоган пък се закани в декларация, разпространена до медиите, че подобни нападения само ще засилят решителността на Турция да се бори с тероризма и че страната никога няма да се откаже от правото си да се защитава.

Вътрешният министър Ефкан Ала съобщи, че властите вече разполагат с доказателства за самоличността на извършителите, но няма да съобщят кой е отговорен, докато не приключи разследването.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Лясковец почетоха паметта на убития командос Емил Шарков
В Лясковец почетоха паметта на убития командос Емил Шарков
Призрачна църква в Сипонто
Призрачна църква в Сипонто