НОВИНИ

В Женева започнаха преговорите за мир в Сирия

Търсенето на изход от сирийската криза продължава - днес в Женева започна новият тур от мирни преговори. Преди началото на срещата специалният представител на ООН за Сирия.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
16:01, 14.03.2016
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Стефан де Мистура заяви, че ако сега бъде постигнато ефективно решение, единствената алтернатива е подновяване на войната в много по-лош вид. Той подчерта, че политически преход за Сирия е задължителен, като за пореден път предложи да бъдат проведени президентски избори в рамките на следващите 18 месеца.

Сирийското правителство обаче твърдо заяви, че няма да обсъжда темата за бъдещето на президента Башар Асад. Именно отказът на Дамаск да преговаря за смяна на властта беше сред причините да пропаднат всички предишни мирни преговори.

Стефан де Мистура, специален представител на ООН за Сирия: Алтернативата или както някои хора я наричат - план Б, е война. Ето защо е от ключово значение всички страни в конфликта да покажат воля за неговото разрешаване. Ако не видим готовност за движение напред, въпросът отново ще бъде предаден на съпредседателите на Международната група за подкрепа на Сирия - Русия и САЩ, а също и на Съвета за сигурност на ООН. Надявам се през следващите няколко седмици да постигнем пътна карта за политическия преход в Сирия.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Знамето на Бенковски – между местния патриотизъм и националната памет
Знамето на Бенковски – между местния патриотизъм и националната памет
Представиха резултатите от проекта Български модел за електронен референдум
Представиха резултатите от проекта "Български модел за електронен референдум"