НОВИНИ

Протести срещу закона за самоотбрана в Япония

Втори ден на протести през японския парламент заради закон, който разширява пълномощията на националните сили за самоотбрана. Той дава на японските военни възможността за пръв път от края на Втората световна война да участват в бойни действия, дори ако Япония не е нападната.

bnt avatar logo
от БНТ
06:45, 30.03.2016
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Текстът, гласуван в парламента още през септември и влязъл в сила вчера въпреки силните протести на улицата, е базиран върху концепцията за "колективна отбрана" и бележи 180-градусов завой в пацифистката политика на Япония. Документът премахва редица досегашни ограничения за действията на японски военни при операции извън страната в състава на сили на ООН. Досега войските изпращани от Токио практически нямаха право да използват оръжие по време на тези мисии.

ШИНДЗО АБЕ, премиер на Япония: "Новият закон е крайно важна мярка за самоотбрана, която дава възможност на правителството да осигури защита за гражданите си".

Според протестиращите обаче, това не само нарушава пацифистката конституция на Япония, но и принципите й за ненападение.

КЕИКИ МАКИТА, протестиращ: "Прокарването на този закон ме изпълва с гняв. Подобни действия подкопават 70 години усилия да се защитаваме, без да нападаме първи."

Китайската телеграфна агенция сравни текста с "кутията на Пандора", която, щом бъде отворена, "може да донесе зло на региона". Китайската опозиционна демократична партия пък изрази опасения, че японските въоръжени сили може да бъдат използвани в конфликтните ситуации около спорните острови Сенкаку, както и в други териториални и акваториални конфликти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арестуваха шефа на предизборния щаб на Доналд Тръмп в САЩ
Арестуваха шефа на предизборния щаб на Доналд Тръмп в САЩ
МС ще одобри процедурата за отдаване на концесия на летище Пловдив
МС ще одобри процедурата за отдаване на концесия на летище Пловдив