НОВИНИ

По-високи заплати за висшите магистрати

По-високи заплати на членовете на Висшия съдебен съвет. Ще взимат максимума като първите трима в съдебната власт - главния прокурор и шефовете на върховните съдилища. Увеличението на възнагражденията си членовете на ВСС дължат на депутатите. Те могат да получат до 6 900 лева. Парламентът днес прие окончателно промените в Закона за съдебната власт, според които ВСС ще бъде разделен на две колегии - съдийска и прокурорска. Много важна промяна е и че членовете на съвета ще взимат решенията си с явно гласуване.

Надежда Василева
от Надежда Василева
17:24, 31.03.2016
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

Около 250 хиляди лева повече ще отделя държавата всяка година за по-високите възнаграждения на членовете на ВСС. Промяната в Закона за съдебната власт беше предложена от Емил Димитров от Патриотичния фронт и депутати от левицата, и получи подкрепата на ГЕРБ в пленарната зала. Сега членовете на ВСС получават основни заплати колкото тези на съдии във върховен съд, плюс допълнителни средства за прослужено време и участие в комисии.

Емил Димитров - Патриотичен фронт: Ние там искаме да изберем хора с високи морални качества, а не клошари, които да стоят без пари.

От Реформаторския блок бяха най-яростни противници на увеличението.

Мартин Димитров - Реформаторски Блок: Защо преди два месеца искахме заедно смяната на ВСС, а сега концепцията толкова се е променила, че предлагате те да бъдат едни от най-високо платените в държавата?
Атанас Атанасов - Реформаторски блок: Може ли член на ВСС да получава заплата по-висока от тази на министър-председателя?

Срещу по-високите заплати се обяви и Методи Андреев от ГЕРБ.

Методи Андреев - ГЕРБ: 92% от българските граждани се убедени, че нямаме ефективно и справедливо правосъдие. Да припомням ли за цунамито, за тайфуна от скандали ей сега само преди 2 месеца. На какво отгоре ние ще искаме увеличение на тези заплати?

Шефът на правната комисия, също от ГЕРБ защити промяната.

Данаил Кирилов - ГЕРБ: Кой има интерес членовете на ВСС да бъдат бедни, нещастни и зле платени? Кой? Как ще изискваме независимост от тях, ако те получават по-ниско възнаграждение в крайна сметка от другите си колеги.

Правосъдният министър обаче е на мнение, че заплатите на членовете на ВСС не трябва да бъдат толкова високи.

Екатерина Захариева - министър на правосъдието: Не е нормално да взимат заплати по-високи от тези на съдии, прокурори и следователи във върховните съдилища. Считам, че тримата големи изпълняват и други задължения и затова е нормално техните заплати да са малко по-високи.

По време на дебата БСП и ДПС се обявиха против явното гласуване във ВСС.

Михаил Миков - председател на БСП лява България: Става въпрос очевидно за опит за намеса във функционирането на ВСС.
Четин Казак - съпредседател на ДПС: Полагате всички усилия да превърнете ВСС в обратното на независим орган - в най-зависимия орган в държавата.
Димитър Лазаров - ГЕРБ: Като ще говорим толкова за зависимости, ми по-добре да бъде явна зависимостта, отколкото тайна.

След 2 часа спорове, явното гласуване беше одобрено с гласовете на партиите, които стоят зад кабинета и на БДЦ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Готвят изнасяне на част от производството на Булгартабак в Дубай?
Готвят изнасяне на част от производството на "Булгартабак" в Дубай?
Транспортен ад в Париж заради стачка и протести срещу трудовата реформа
Транспортен ад в Париж заради стачка и протести срещу трудовата реформа