НОВИНИ

Ден преди връщането на мигранти от Гърция в Турция

Часове преди да започне връщането на мигранти от Гърция в Турция опасенията за липса на подготовка по прилагане плана не стихват. ООН и правозащитници са разтревожени от битовите условия, но и от възможността за принудително връщане в Сирия. Наблюдатели прогнозират изблици на насилие от страна на бежанците в Гърция, където тази седмица вече имаше инциденти.

Невена Бонева
от Невена Бонева
18:36, 03.04.2016
Чете се за: 01:08 мин.
По света

В Гърция, по данни на властите, в момента са блокирани над 50 хиляди мигранти и бежанци. Над 5 600 са регистрирани на островите от 20 март, откогато влиза в сила споразумението Европейски съюз - Турция. Съгласно условията незаконно влезлите от Турция в Гърция след тази дата ще бъдат връщани в Турция, ако не кандидатстват за убежище или молбата им бъде отхвърлена.

Транспортирането започва от утре.Турция изгражда приемни центрове в Дикили и Чешме, но властите трябва да уточнят броя на тези, които ще бъдат приети, как ще се процедира с тях и къде ще бъдат настанени.

Садула Корчекая - турски работник: Започнахме в петък. Казаха ни, че ще дойдат мигранти от Гърция. Ще приключим днес, ако трябва ще работим до полунощ.

Връщането в Турция утре ще започне от Лесбос с мигранти с неприемливи молби за убежище, включително от Пакистан, съобщават гръцките власти. Хората ще бъдат транспортирани с автобуси до два турски пътнически кораба, наети от Европейската агенция за охрана на границите Фронтекс.

Всеки мигрант ще бъде съпроводен от полицай. Двата кораба ще плават от остров Лесбос до турския град Дикили. Дневно ще бъдат връщани по около 250 души, твърдят гръцки медии. В Дикили обаче ги очаква практически голо поле, съобщават кореспонденти от място.

Борис Чеширков - Агенция на ООН за бежанците, Лесбос: Има недостатъци и пропуски, които трябва да се отстранят и в двете страни. Не сме против връщането щом хора не се нуждаят от международна защита, не са кандидатствали за убежище и човешките права се спазват.

Бежанците се надигат срещу принудителното им връщане в Турция, отчаяни хора са на път да станат агресивни, предупреждават наблюдатели. Правозащитниците изпращат утре свои наблюдатели на гръцките острови Лесбос и Хиос.

За всеки върнат сириец в Турция, един сирийски мигрант в страната ще бъде настаняван в Евросъюза. Предимство ще имат тези, които не са опитали да влязат нелегално в Европа.

Германия обяви, че на първо време ще приеме 1 600 бежанци- първия конкретен брой, посочен от Берлин. При нужда федералното правителство може да осигури още 13 500 места.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Азербайджан прекрати военните действия срещу Нагорни Карабах
​Азербайджан прекрати военните действия срещу Нагорни Карабах
Закриха спирката на тролеите в тунела под НДК
Закриха спирката на тролеите в тунела под НДК