НОВИНИ

София и Атина с общи действия за миграционната криза

Обща среща на българските и гръцките силови министри в Атина на тема бежанци. Засега Гърция няма информация бежанската вълна да заплашва да тръгне към България. Двете страни ще провеждат общи военни учения и ще създадат мрежа за обмен на информация, за да се ограничи попадането на терористи сред потока от бежанците и влизането им в Европа. Двете страни ще заемат обща позиция по миграционния въпрос в ЕС и НАТО и призоваха за ос на сътрудничество между Румъния, България, Гърция, Кипър, Израел и Египет. Александър Марков по темата.

Александър Марков
от Александър Марков Оп: Илия Иванов
21:00, 07.04.2016
Чете се за: 01:23 мин.
По света

Обща позиция пред ЕС и НАТО. Тази линия ще следват България и Гърция за разрешаване на мигрантската криза. Южната ни съседка хари по около 100 000 000 евро годишно за 40 000 бежанци и ще поиска от ЕС парите да бъдат възстановени, заяви гръцкият министър на отбраната Панос Каменос. Препоръча на Б-я да направи същото.

Панос Каменос, министър на отбраната на Гърция: Тези общи действия са нужни, защото имаме предизвикателства от трети страни, както например имаме възможност, както ние имаме предизвикателства в Средиземно, а България в Черно море. И ние трябва да се съберем заедно и нашите дипломати, военните специалисти ще трябва да се разберат, за да можем да видим как може наистина да стигнем до единодействие между нашите страни в този район.

Относно вдигането на лека ограда по границата, Каменос заяви, че не трябва да се провежда политика на парче, а да се търси общобалкански подход. Българският министър Николай Ненчев посочи, че Гърция, Българи и Румъния ще изградят обща мрежа за обмен на информация, така че по-лесно да бъдат засичани евентуални членове на терористични групи сред бежанците.

Николай Ненчев, министър на отбраната: И двамата с министъра сме съгласни, че трябва да ограничим незаконното преминаване на хора, които имат за цел да преминат пррез една или друга граница. Силно сме обезпокоени, че е възможно сред тези хора да има представители на терористични организации, затова се съгласихме да обменяме по-често инфо и да затегнем контрола и да ги идентифизираме своевременно.

Ос на сътрудничество ще бъде изградена от Румъния-България-Гърция-Кипър-Израел и Египет, така че да се противодейства на инфилтрирането на терористи сред мигрантите и стъпването им в Европа. Засега няма нужда да се отваря гореща точка в България, основен приоритет остава борбата с трафика на бежанци, заяви и вътрешният министър Румян Бъчварова

Румяна Бъчварова, министър на вътрешните работи: Ситуацията и прогнозите, които правим, показват, че няма да има такава гореща точка. Във всеки един момент могат да се прояват фактори, които да насочат много бежанци към наша територия, но имаме готовност, затова провеждаме и тренировките. Не искаме да го допуснем, защото това би означавало отварянето на нов европейски маршрут през балканите.

И докато балканските лидери търсят решения, в центъра за релокация хиляди остават на пристанището, чакайки да продължат, бунтувайки се срещу лошите условия, липсата на яснота и решения какво следва оттук нататък.

Повечето бежанци в центъра са афганистанци. Питат - каква е разликата между тях и сирийците, на които им е позволено да влязат в Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цветелин Цветанов остава в ареста
Цветелин Цветанов остава в ареста
Засадиха 30 фиданки в Борово
Засадиха 30 фиданки в Борово