НОВИНИ

Дилма Русеф: Решаваща битка за оцеляване на поста

Бразилският президент Дилма Русеф влиза в решаваща битка за оцеляване на поста, след като долната камара на парламента одобри с голямо мнозинство започване на процедура за отстраняването ѝ от длъжност. Сега думата има Сенатът. Там първо ще гласуват дали да се повдигнат обвинения. При положителен вот предстои процес за сваляне на президента. Анализатори вече прогнозират, че Дилма Русеф ще изгуби битката. Бразилия е разделена.

Фани Аронова
от Фани Аронова
17:47, 18.04.2016
Чете се за: 00:48 мин.
По света

68-годишната Дилма Русеф е закалена в битки, но това е най-тежката ситуация в политическата ѝ кариера. Хиляди празнуваха след гласуването в Конгреса.

- Ражда се нова Бразилия - с демокрация и зачитане на законите.

Над 60 процента от участвалите в допитване искат тя да бъде свалена, заради обвиненията, че е прикрила незаконно огромен бюджетен дефицит, за да улесни преизбирането си преди две години. Оттогава рейтингът ѝ се срина под 10 процента, главно заради скандала за корупция в държавната компания Петробрас, и заради най-тежката икономическа криза от 30-те години на миналия век. Според анализатори Дилма Русеф не е успяла да овладее кризата.

Соня Фльори, политолог: Правителството не предприе силни мерки, за да насочи страната отново към икономически растеж. Сега виждаме нарастващото недоволство, предизвикано от икономическата криза и някои партии.

И противниците на Русеф не будят доверие. Над 300 конгресмени са разследвани за корупция и измами. Зад президента застават поддръжниците на влиятелната Партия на трудещите се.

- Тук съм, за да защитя демокрацията. Не може шепа крадци да вземат властта, която по закон е на Дилма.

В тази обстановка през август Бразилия приема Олимпийските игри. Новият министър на спорта уверява, че няма проблеми.

Рикадо Лейзер, министър на спорта на Бразилия: Строежът на олимпийските съоръжения е завършен на 98 процента. Политическата ситуация няма да засегне подготовката на игрите.

Но мнозина си дават сметка, че със или без Дилма Русеф за Бразилия тепърва предстоят тежки времена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Президентите на България и Полша са за засилено присъствие на НАТО в региона
Президентите на България и Полша са за засилено присъствие на НАТО в региона
Схеми за източване на здравната каса в Германия
Схеми за източване на здравната каса в Германия