НОВИНИ

Военните разузнавания на Хърватия и България ще работят в тясно сътрудничество

Военните разузнавания на България и Хърватия ще засилят сътрудничеството и обмена на информация за потенциални терористи сред бежанците, които стъпват на Балканския полуостров. Заявката идва от министрите на отбраната на двете страни - Николай Ненчев и Йосип Бульевич, които проведоха двустранна среща в Загреб. Ненчев и колегата му са обсъдили и българската програма за модернизация на армията, която трябва да налее милиарди в модернизация на въоръжените ни сили до 2020 г.

Александър Марков
от Александър Марков Оператор: Стоян Мицов
19:23, 25.04.2016
Чете се за: 00:53 мин.
По света

Военните разузнавания на България и Хърватия ще обменят повече информация и ще работят в по-тясно сътрудничество, за да пресичат евентуалното проникване на терористи сред бежанците в Европа, заявиха Николай Ненчев и Йосип Булевич. Признаха, че сътрудничеството между двете страни сега не е на нужното ниво.

;
Йосип Бульевич, министър на отбраната на Хърватия: По този въпрос заключихме, че имигрантската криза се увеличи и ние ще поработим по-тясно по тази тема. Също така, ще въвеждаме по-силен контрол и ще използваме информация на разузнавателните служби.
;
Николай Ненчев, министър на отбраната: Съгласихме се преди всичко да обменяме информация и да осъществим сътрудничество между нашите две разузнавателни служби. Да обменим опит и да сътрудничим в усилията си да ограничим хора, които са с неясен произход и с неясни намерения.
;

От началото на бежанската криза до затварянето на т.н. Балкански маршрут през Хърватия са преминали над 650 000 бежанци и със сигурност има какво да сподели.

;

Николай Ненчев е представил пред Бульевич плановете за модернизация на българската армия - проектите за многоцелеви изтребители и строителство на военни кораби.

;
Йосип Бульевич, министър на отбраната на Хърватия: Говорихме за състоянието на сигурността в региона. Говорихме за предстоящата среща на Върха на НАТО във Варшава и за процеса на разширяване на НАТО в нашия регион. По всички теми имаме съгласие.
;
Николай Ненчев, министър на отбраната: Представих на моя колега нашата програма за развитие на отбранителните способности с проектите, които са залегнали в нея. Споделих придобития опит по отношение търсенето на възможности за модернизация на българската армия.


;

Посещението на Ненчев в Хърватия е част от Балканската му обиколка, на която се чуват гласове за общобалканска позиция по отношение на бежанската криза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Граждани запълниха сами дупките пред блока си
Граждани запълниха сами дупките пред блока си
Какво време ни очаква за Великден и Гергьовден?
Какво време ни очаква за Великден и Гергьовден?