НОВИНИ

Корнелия Нинова оглави БСП

За първи път жена оглави БСП в 125-годишната история на партията. Корнелия Нинова спечели битката за лидерския пост на балотаж, само с 46 гласа преднина пред досегашния председател Михаил Миков. Така тя обърна резултата от първия тур, провел се късно през нощта, на който Миков водеше с 49 гласа.

Надежда Василева
от Надежда Василева Вера Александрова
19:36, 08.05.2016
Чете се за: 01:32 мин.
У нас

Нинова обеща да обедини БСП и да втвърди опозиционния тон към правителството. Михаил Миков пък обяви, че подава оставка като председател на парламентарната група на левицата. Един от най-емоционалните моменти на конгреса беше речта на Стефан Данаилов след избора на Нинова.

Дълги часове на напрежение и безсънна нощ за много социалисти предшестваха този момент, в който БСП посрещна на крака първата дама на върха в партията.

Сред първите, стиснали ръката на Корнелия Нинова беше досегашният председател.

Левицата се раздели почти наполовина при гласуването. 395 делегати заложиха на промяната в лицето на Корнелия Нинова. 349 отново подкрепиха Михаил Миков.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Благодаря ви за доверието. Няма да ви разочаровам. Няма да ви предам!
Стефан Данаилов: На горещия стол седна Корнелия Нинова, но много лесно се сяда и много лесно се пада. Бих й пожелал отвреме навреме да прибира малко емоциите си и най-вече много да внимава с обкръжението си. Аз съм един стар оптимист, бях и мечтател.
Корнелия Нинова: Другарю Данаилов, моля да бъдете спокоен и да продължавате да бъдете мечтател, защото ние всички заедно от утре ще променим БСП. Ще я направим силата, която ще промени България.

Стефан Данаилов подчерта, че промяната в БСП не трябва да означава само смяна на лидера.

Стефан Данаилов: Мишо, аз лично му благодаря, защото той много работи. Това е един от най-ценните кадри на нашата партия - доказал себе си. Но Мишка, скъпи мой, тая работа с деликатност не става, за съжаление партия се управлява и с малко юмрук.
Михаил Миков: Аз не съм обиден, аз възприемам нещата спокойно, знам, че в живота не можеш само да печелиш, трябва да се научиш и да губиш. Важното е да го правиш с достойнство. Аз искам да благодаря на делегатите, че ме освободиха от една изключително тежка отговорност. Желая й на добър път. Днес след изборите, които се говореше, че апаратът ги прави, се видя, че други ги правят в кулоарите. Аз оставам социалист.

Социалистите се надяват БСП да излезе обединена след конгреса.

Сергей Станишев - президент на ПЕС: Държавата има нужда от силна опозиция и много важна задача за Корнелия, като новоизбран лидер е, да обедини партията наистина за взаимодействие, за единодействие.
Стефан Данаилов: Това роене на други леви партии, които откъснаха от нашата тъкан, от нашата плът, не е добре, още един такъв ход и нас ни няма. 125 години ни има и едни мърльовци се събират тук в една зала и съсипват всичко. Ей, хора, недейте, защото ще носим историческа отговорност.

49-ият конгрес ще остане в историята на левицата не само с победата на жена-социалист, а и с факта, че за първи път беше детрониран действащ партиен лидер, участвал отново в битката за поста.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Войниклък --- 1982 / 83 г.
Войниклък --- 1982 / 83 г.
 Премиерът: Ще избера демокрацията и правата на хората да гласуват
Премиерът: Ще избера демокрацията и правата на хората да гласуват