COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

​Засилени мерки за сигурност по време на матурите в Пловдив

Камери и системи за видеонаблюдение са монтирани във всички 31 училища, в които ще се провеждат зрелостни изпити. Вече са проведени и инструктажи на квесторите. Тези от тях, които се справят безупречно със задълженията си, ще бъдат наградени след изпитите.

от Николай Райшинов
18:21, 13.05.2016
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Освен в изпитните зали, камери ще се монтират по кородорите на училищата и в помещенията, в които ще се размножават материалите. Ще се наблюдават и санитарните помещения, ако пред вратите им има поставени устройства. Така ще е и в Езикова гимназия „Пловдив".

Николай Радев, директор на ЕГ - Пловдив: Ако се случва някакъв начин на преписване, той не може да стане в самите изпитни зали. Той ще стане някъде, например в тоалетните, ако предишният е оставил пищов с отговорите или пък някъде е скрит телефон.

За първи път тази година и родители могат да се включат в контрола по провеждането на зрелостните изпити.

Соня Мелоян, РИО - Пловдив: -Те имат право да присъстват в залата, определена за видеонаблюдение, да придружават зрелостници, които имат необходимост да отидат до тоалетна. Няма да имат право да влизат в изпитните зали, както и да имат достъп до изпитните материали.

Оказва се обаче, че на директорите е доста трудно да осигурят родители, които желаят да се включат в комисиите. Повечето са незаинтересовани, защото основното изискване е да нямат дете, което ще се явява на матури.

Николай Радев, директор на ЕГ - Пловдив: Трябва да си пуснат отпуска или да не работят към настоящия момент. Два пълни дни почти трябва да стоят в училище. Какво ще стане, ако един родител на десетата минута след започване на изпита поиска да напусне залата. Никой не може да му попречи.

Все пак двама родители ще бъдат в гимназията по време на изпитите на 18-и 20-и май.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Турция: От 27 февруари в Идлиб се провежда операция "Пролетен щит"
Турция: От 27 февруари в Идлиб се провежда операция "Пролетен щит"
Що е то да къмпингуваш на Карадере? (СНИМКИ)
Що е то да къмпингуваш на "Карадере"? (СНИМКИ)