НОВИНИ

Найден Зеленогорски: Бихме подкрепили гражданска кандидатура за президент

Реформаторският блок би подкрепил номинация за президент на сериознен интелектуалец, с активна гражданска позиция, професионалист, общественик, демократ, това заяви в "Още от деня" Найден Зеленогорски, съпредседател на Парламентарната група на РБ. Този човек може да е член на РБ, може да е просто симпатизант или утвърден гражданин с активна позиция. Зеленогорски отрече на Изпълнителния съвет на блока да са споменавани конкретни имена за кандидати.

bnt avatar logo
от БНТ
18:48, 13.07.2016
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

Номинацията за президент на РБ ще зависи преди всичко от председателите на партиите, от гражданските тела към РБ, както от Изпълнителният съвет. Виждам, че вече с интерес се възприема идеята за гражданска кандидатура. Ние бихме подкрепили гражданска кандидатура, защо не сериозен интелектуалец с активна гражданска позиция, професионалист, общественик, демократ, заяви в "Още от деня" Зеленогорски.

По думите му очевидно е, че българската политическа система се нуждае от освежаване, от нови политически проекти и хора, които да внесат нова енергия и нови механизми при взимането на решения. Драматичната пропаст, която съществува между избирателите и хората, които са в политическата система, може да бъде запълнена единствено от по-силни ярки граждански фигури, които да внесат свежест в политическия живот, допълни съпредседателят на Парламентарната група на РБ.

По повод имената на Трайчо Трайков и Гроздан Караджов, които вчера спомена заместник-председателят на Народното събрание Иван Иванов, Зеленогорски каза:

"Вчера в Изпълнителния съвет на Блока не е внесено и не се е чуло нито едно име. Надявам се на следващия изпълнителен съвет, до 20 юли да се внесат кандидатури. Ако е възможно до края на юли, началото на август да има единна кандидатура на РБ. Факт е, че всички политически сили сме застанали зад това, кандидатурата да бъде на човек със силна гражданска позиция, може би интелектуалец. Може и да е член на РБ, но може и да е симпатизант, може и просто да е утвърден гражданин с активна позиция през всички тези години. За нас е изключително важно, бъдещият президент да бъде с ясна евроатлантическа ориентация, да работи за ефективна съдебна реформа и съдебна система, за борбата с корупцията, здравеоопазване. За нас е изключително важно на този човек да чуем неговите позиции по отношение на НАТО, въоръжаването на българската армия, дали ще изпълняваме своите ангажименти към НАТО."

Найден Зеленогорски заяви още, че въпросът е оттук-нататък Блокът да е единен, защото от този резултат зависи как ще се развива в бъдеще.

По негово мнение има няколко десетки личности, които биха стояли много добре.

Според Зеленогорски от Реформаторския блок предпочитат изборите да са в началото на ноември, за да могат да подготвят по-добре своята кандидатура.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Татяна Дончева: Аз имам втори рейтинг след Бойко Борисов
Татяна Дончева: Аз имам втори рейтинг след Бойко Борисов
Шест улици в Благоевград ще бъдат изцяло ремонтирани
Шест улици в Благоевград ще бъдат изцяло ремонтирани