НОВИНИ

Делян Добрев за АЕЦ "Белене": Надяваме се да вземем толкова, колкото дължим

Ако АЕЦ "Белене” не беше спрян през 2012 г., в момента щяхме да имаме да плащаме няколко милиарда. Така народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на парламентарната Комисия по енергетика Делян Добрев отговори на обвиненията на Румен Овчаров, че именно Добрев е замразил проекта и затова се е стигнало до осъждането на България.

bnt avatar logo
от БНТ
19:31, 14.07.2016
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

„След изтичане на споразумението, ако го бяхме подновили през 2012 г., щяха да се трупат дългове на НЕК в размер на около 100 млн. лв. на месец“, обясни той.

Делян Добрев, председател на парламентарната Комисия по енергетика: „Възстановяването на Белене, така както медиите го представят в последните няколко дни, не е съвсем ясно и се получава едно объркване в обществото. Тук не говорим за възстановяването на строителството на Белене от страна на държавата, или поемане на каквито и да са рискове от страна на държавата. Тук говорим за варианти, при които държавата в създалата се ситуация да намери най-доброто решение, за да намали щетите. В момента не говорим за рестарт на Белене във вида, в който той съществуваше. Държавата няма откъде да намери 10 млрд. евро – нито от бюджета, нито през дълг“.


В случая имаме две групи от активи, обясни Добрев. Едната група активи е поръчаното оборудване, които ние сега трябва да платим. От другата страна са активите, които ние притежаваме като държава – площадката на АЕЦ „Белене”, проектът, лицензите, разрешителните.

Делян Добрев, председател на парламентарната Комисия по енергетика: Вариантите, в които ние продаваме реакторите на трета страна – било то Иран или друга държава, защото това са два от вариантите, означава, че ние се опитваме едната група активи да я продадем. Надяваме се да вземем толкова пари, колкото дължим. Третият вариант, който е с приватизация на дружеството, т.е. да намерим частен инвеститор, на който да му дадем тази площадка, да му продадем проекта, да му продадем дружеството през Агенция по приватизация, означава, че ние ще потърсим да си възстановим средствата не само за това оборудване, но и изхарчените до момента средства за площадката. Те са 1 млрд. 409 млн. лв. по сметки на НЕК“.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще се пребори ли държавата със строителството по дивите плажове
Ще се пребори ли държавата със строителството по дивите плажове
Увеличават се умишлените палежи в горските райони
Увеличават се умишлените палежи в горските райони