НОВИНИ

Данъчната служба на Никополис ад Иструм

Родни учени откриха данъчното управление на Никополис ад Иструм до Велико Търново. Контролът върху търговията в римския град е бил драконовски и чиновниците са следили изкъсо качеството на предлаганите стоки. Археолозите намериха множество мерки и теглилки в древноримската "агенция по приходите", която засега е най-голямата административна сграда в града. Какви други проучвания се извършват в Никополис - Мария Чернева и операторът Красимир Стоичков разказват в поредицата "Пътуване в миналото".

Мария Чернева
от Мария Чернева оператор Красимир Стоичков
21:28, 11.08.2016
Чете се за: 03:32 мин.
Новини от миналото

На 18 километра от Велико Търново, малкото бижу на римската империя Никополис ад Иструм е толкова ограбван през вековете, че от града като че ли нищо не е останало. Но земята е съхранила достатъчно, за да напомни за величието на отдавна загинала империя.

С гръмкото име град на победата, Никополис е известен в историята с това, че тук е преведена библията на готски. Освен това за нас е важно, че след като градът е унищожен, тук втори живот няма. Което ни дава прекрасна възможност да възстановим изцяло почти града и представите ни за живот в него.

Градът е основан от император Траян в чест на победата му над Дакия. Но и от нужда да засили присъствието и властта си в района. Така че в началото на втори век, Никополис е проектиран с усет за величие. Дори и в размера на улиците, като разкритата в момента.

Павлина Владкова - р-л на археологическите разкопки - Тази улица върви точно пред площада на града.
М. Ч. - Тя от главните улици на града ли е, максимус ли е?
Павлина Владкова -
Не е главна улица, тя си е един декуман.

Тази действително е била много широка. По каменните плочи не личат следи от колела, явно към площада са ходили пеш. Той пък изглеждал великолепен, целият обиколен с колони и статуи. И нарочно е издигнат по-нависоко. Това обяснява и стълбите пред входа му.

Павлина Владкова - Стъпалата - някои са извадени и ги няма откраднати за строителни материал...
М. Ч. - Там металотърсача много пищи, да не би нещо, а?
Павлина Владкова -
Върху улицата е важно, защото излизат различни находки, които са от последния етап на функционирането на уличната мрежа. Ако имате късмет, сега ще видите какво представлява една такава малка монета и колко е трудно да бъде открита.... Какво излезе ...да погледна .. част от някаква бронзова халка.

По интересна обаче е огромната сграда, която археолозите разкриват пред площада.

Павлина Владкова - Сграда за контрол на търговията. В началото я кръстих, че е античният НАП. Всеки, който продава тук , не само на площада, но и в целия град, трябва да продава с точни мерки и теглилки, да не лъже гражданите, да се контролира качеството...За контрол на търговията се използва това са в т.нар. егзагии, т.е. с контролни мерки за тежест.

След като разкрият центъра, археолозите се надяват да проучат част от жилищните сгради. Защото засега само гадаят колко и какво е било населението на града. Носител на една напреднала цивилизация, Никополис ад Иструм все пак е пометен от крайно необразованите и слабо развити аварии и славяни. В 7 век те разрушават безогледно повечето градове и дори не успяват да се възпозват от постиженията им.

Повече подробности можете да видите в репортажа от "Денят започва" ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Автобус падна в пропаст в Крим, има загинали
Автобус падна в пропаст в Крим, има загинали
Откриха раннохристиянска катедрала на Перперикон
Откриха раннохристиянска катедрала на Перперикон