НОВИНИ

БЛАГОРОДНО: 7-годишно дете стана донор на петима

Органите на седемгодишно момче от Варна заживяха наново в телата на петима възрастни. Трансплантациите бяха извършени тази нощ и станаха възможни благодарение най-вече на родителите на детето. Подобни постъпки обаче са рядкост. Чакащите за трансплантация в Европа са над 50 хиляди, у нас над хиляда и сто. Според закона нужда от разрешение за донороство не е необходимо, лекарите обаче държат на него.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков оператор Мартин Костов
18:00, 25.11.2016
28850
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Вчера сутринта двама родители, загубили сина си, избрали краят на земния му път да се превърне в шанс за други. Ден по-късно органите на седемгодишното дете от Варна заживяха наново в телата на петима души от Унгария, Австрия и България. Бъбреците на момчето бяха трансплантирани на двама българи в болница "Александровска".

д-р Ралица Маринова, Анестезиология и интензивно лечение при УМБАЛ "Александровска" - Трансплантираните бъбреци за момента са започнали да функционират.
;

Поради липса на подходящи реципиенти в България, сърцето и белият дроб отпътуваха за Австрия, а черният дроб беше изпратен в Унгария. Извършените там трансплатнации също са успешни. Лекарите определят тази ситуация като уникална - за първи път един донор дава органи за толкова много хора.

проф. д-р Вилиян Платиканов, д.м., ръководител Клиника по анестезиология и интензивно лечение - КАИЛ, при УМБАЛ "Св. Марина" - Варна - Ако можем да говорим за късмет в тази ситуация, за тях чудото се е случило, за реципиентите.

Но и с този акт на cъпpичacтнocт, страната ни остава на пocлeднo мяcтo в Евpoпa пo брой тpaнcплaнтaции.

проф. Петър Панчев, началник на Отделението онкоурология в УМБАЛ "Александровска" - Не всяко семейство се съгласява, макар, че по закон - екипите които взимат органи могат да не питат близките. Но в България, това не е прието. Винаги се питат близките. Но има един неизяснен проблем - кои са близките - децата или родителите на този който ще дава?

Докато се чака изясняване, само в Европа всеки ден умират над десет човека, без да дочакат спасение. В тази минута от животоспасяваща операция в страната ни се нуждаят повече от хиляда българи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сайтът на ЕК е бил атакуван от хакери
Сайтът на ЕК е бил атакуван от хакери
Пряко: След безредиците днес в Харманли е спокойно
Пряко: След безредиците днес в Харманли е спокойно