Градушките са засегнали около 70 000 дка земи, съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.В момента действа държавна помощ за компенсиране на напълно пропаднали площи, добави тя.

Танева, вътрешният министър Младен Маринов и директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов са в Свищов, за да се запознаят на място с пораженията от интензивните валежи в района.

Десислава Танева, министър на земеделието, храните и горите: В района, в който се намираме, паднаха градушки, после и дъжд. Екипи на областните дирекции по земеделие и в момента са на място за обследване на площите. Единственото, което веднага мога да кажа на земеделските стопани, е, че след оттичането на водата ще бъде направено обследване на площите. Действа държавна помощ за компенсиране на напълно пропаднали площи, като компенсацията е по-добра, когато има застраховане на тези площи.

В понеделник поройният дъжд наводни и нанесе огромни щети в четири свищовски села. ЖП линията Свищов - Левски бе отнесена. Десетки селскостопански дворове и къщи в селата Морава, Овча могила, Вардим и Деляновци са наводнени. На много места в района пороят е успял да унищожи и пътна настилка.

Оценяват щетите от дъждовете и градушките в Свищов

Оценяват щетите от дъждовете и градушките в Свищов

Десетки къщи, дворове и ниви пострадаха при вчерашните проливни дъждове с градушка в община Свищов. За да огледат щетите от тях и да набележат мерки з...