Протести и сблъсъци с полицията в Хонконг с поне 15 ранени демонстранти са на път да засенчат бляскавите тържества в Пекин за 70-тата годишнина от основаването на Китайската народна република. Съобщава се за демонстрант, прострелян в гърдите и стрелба с бойни патрони. Вълненията в азиатския финансов център започнаха часове след внушителен военен парад в столицата с участието на танкове, дронове и дори безпилотен подводен апарат.

Няма сила, която да разклати Китай и да спре напредъка на китайския народ, заяви президентът Си Дзинпин в кратко встъпително слово. 70 години по-рано председателят Мао Дзедун обяви създаването на Народна република след победата на комунистическите сили в кървава гражданска война.

Си Дзинпин - президент на Китай: Занапред ще продължим да се придържаме към ръководството на Компартията, да поставяме хората на първо място и да останем верни на социализма с китайски характеристики.

15 000 военни, 580 единици бойна техника, 160 самолета, както и новата междуконтинентална балистична ракета ДеЕф-41 преминаха през площад Тянанмън.

Ян Баосиан - пенсионер: От изключително бедна и изоставаща, родината ни се превърна в процъфтяваща държава. Китай се присъедини към световния елит във военно и икономическо отношение. Като връстник на страната съм изпълнен с признателност и гордост.

След парада последва манифестация на 100 000 души, а денят завърши с внушителни фойерверки. На този фон в Хонконг започнаха сблъсъци между демонстранти и полиция.

Властите обявиха, че имат данни за подготвяни от активисти прояви на насилие с опожаряване на магазини и железопътни гари. Затворени бяха поне 15 метростанции, за да се попречи на придвижването на демонстранти. На крак са 6 000 полицаи, които използваха водни струи и сълзотворен газ.

На първи октомври в Хонконг традиционно има протести, но сега активността е особено висока.

От четири месеца в града има демонстрации, започнали заради планирани законови промени, които позволяват екстрадиция в континентален Китай. Промените бяха отменени, но мнозина в Хонконг виждат нарастващо влияние на Пекин в нарушение на принципа "една държава - две системи".

Китай отрича и обвинява Вашингтон и Лондон в разпалване на антикитайски настроения.