НОВИНИ

Индия празнува 70 години независимост

Индия - с 1 милиард и 300 милиона население и още милиони индийци по света - празнува днес 70 години от обявяване на независимостта на страната след близо 200 години британско владичество. Юбилеят се отбелязва по целия свят. Тази сутрин в София на тържествена церемония пред индийското посолство беше издигнат националният флаг на страната. На събитието имаше не само официални гости, но и почитатели на Индия у нас. Вижте репортажа на нашата индийска връзка - Даниела Кънева.

bnt avatar logo
от Даниела Кънева
12:21, 15.08.2017
Чете се за: 00:27 мин.
По света

Дали Джавахарлал Неру - първият министър-председател на независима Индия, когато произнася съдбовните си думи в полунощ на 14 срещу 15 август, преди 70 години: "Сега, когато светът спи, Индия се пробужда за своята свобода и независимост" - е мислил, че и най-дръзките му мечти ще се сбъднат?

Индия днес е една от най-пъргавите икономики в света. Сред първите четири. С все по-голяма глобална роля.

А ние, българи и индийци сме тясно свързани във времето. С традиционно приятелство през годините на независимост. Все повече са българите, които свързват съдбата си с Индия.

Защото докосването ни до тази земя и хората ѝ ни отвежда в бъдещето. Със стотиците си етноси и езици, всички религии по света, древна и съвременна, сляла в себе си културата на всичките си завоеватели, Индия е един микросвят, събрал макросвета на Вселената.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поднесоха венци и цветя пред Паметника на медицинските чинове в София
Поднесоха венци и цветя пред Паметника на медицинските чинове в София
Патриарх Неофит поздрави вярващите в Троянския манастир
Патриарх Неофит поздрави вярващите в Троянския манастир